Неделя, 23 Oct 2022
            
Велико Търново Светски

За пръв път във Велико Търново представят филма „Кмет, овчар, вдовица, змей“ на Елица Петкова

  24.07.2022 10:00
За пръв път във Велико Търново представят филма „Кмет, овчар, вдовица, змей“ на Елица Петкова

На 25 юли в ТаМ за първи път във Велико Търново ще бъде представен документалният филм на Елица Петкова „Кмет, овчар, вдовица, змей“. Филмът връща в село Пирин, където е сниман „Жалейка“ – първият пълнометражен игрален филм на режисьорката, който през 2016 г. спечели голямата награда на СФФ.

Пирин е изолирано планинско село, застрашено от опустяване в следващите 20 години. Навярно това е последното село, в което змейовете все още съществуват. „Кмет, овчар, вдовица, змей“ представя четирима местни жители и как те се сблъскват с „изчезването“. Георги е кмет на Пирин, борещ се упорито срещу запустяването на селото. Неговата мечта е да превърне родното си място в туристическа атракция. Мария е вдовица, живееща с над 40-годишния си син. Тя очаква от него да си намери възможно най-скоро жена, която да я дари с внуци. Илия е овчар и обича да пие. Трудно му е да понесе упадъка на селото и е намерил утеха в гората, заобиколен от добитък, той предпочита да живее в малка колиба, без електричество и течаща вода. Змеят Гинчо пък е местната звезда и се ползва с почитта и уважението на жителите на Пирин.

Световната премиера на „Кмет, овчар, вдовица, змей“ е на международния филмов фестивал в Шанхай в края на 2021, а през януари документалният разказ спечели наградата на критиците на фестивала в Саарбрюкен. У нас премиерата на лентата бе по време на 26-ия Международен София филм фест.

Екипът на филма е международен, а самата режисьорка Елица Петкова ще разкаже как е протекъл снимачният процес и как се възприема филмът от международната публика.

Елица Петкова е родена и отраснала във Велико Търново. Следва философия и японистика в Германия, след което завършва кинорежисура в Берлин. Автор е на множество късометражни и три пълнометражни филма, които попадат в селекцията на фестивалите в Кан, Берлин, София, Шанхай, Тирана, а самата режисьорка получава покани да е член на журито в редица международни фестивали.

Прожекцията е на 25 юли (понеделник) от 20:00 ч. Билетът е 5 лв. Пишете ни на лично съобщение или оставате коментар, за да запазите място. Линк към събитието: https://www.facebook.com/events/5624022930943668/, уточняват от ТаМ./ сн. организатори


Ключови думи
Елица Петкова „Кмет овчар вдовица змей“ ТаМ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати