Сряда, 14 Сеп 2022
            
Велико Търново Култура

ТаМ представя проф. Красимир Русев в инициативата „1m² изкуство“

  15.06.2022 11:27
ТаМ представя проф. Красимир Русев в инициативата „1m² изкуство“

На 18 юни (събота) от 20:00 ч. пространство за култура и социални инициативи ТаМ във Велико Търново представя творба на Красимир Русев в рамките на инициативата „1m² изкуство“. Това е втората изложба за сезон 2022 г., който тази година се провежда на витрината на ул. Велчо Джамджията 16 и е част от Културния календар на Община Велико Търново.

В пространството на „1m² изкуство” Красимир Русев ще покаже произведението „Меланхолия“. Макар и със скулптурен характер творбата представлява сетивно и мигновено преживяване на цветове, образи, емоции, структури и закодирани послания между отделните пластове.

Проф. Красимир Русев е преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и член на ръководството на секция „Живопис“ към Съюза на българските художници. Има редица самостоятелни изложби в България и чужбина, а произведенията му са показвани на три континента. Освен като автор, Красимир Русев изразява своя творчески поглед и като куратор. В тази роля заедно с доц. Диана Тотева влиза и в изложбата, посветена на 150-годишния юбилей на Регионалния исторически музей, гр. Велико Търново, чието откриване е на 16 юни в изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

Името на Красимир Русев се свързва с изписването на храмове и параклиси в цялата страна, а като част от катедра „Църковни изкуства“ към Православен богословски факултет във ВТУ участва в организацията на Международното биенале на църковните изкуства. Съпътстващо събитие от биеналето е неговият проект „Алегория сакра“, който представя произведения на съвременното изкуство на библейска тематика. На едноименната изложба в галерията на СБХ „Шипка 6“ в края на 2021 г. творби на Станислав Памукчиев, Кокимото и Михаил Михайлов бяха показани редом до икони на Тревненската иконописна школа.

 „1m² изкуство” е съвместна инициатива на куратора Мартина Йорданова и ТаМ Велико Търново, която за четвърта година представя артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с големина от 1 кв. м. Вдъхновено от концепцията за „white cube“ (бял куб), проектът дава възможност на млади и утвърдени автори да покажат свои творби в нестандартна изложбена среда.

 


Ключови думи
ТаМ проф. Красимир Русев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати