Четвъртък, 30 Дек 2021
            
Култура

ТАМ окупира домовете на великотърновци с изложба съвременно изкуство

  15.07.2021 12:30
ТАМ окупира домовете на великотърновци с изложба съвременно изкуство

Всеки жител на Велико Търново, Габрово и София може да превърне дома си в галерия, а самият той да стане куратор на изложба със съвременно изкуство, благодарение на поредната инициатива на ТАМ.  

От 15 юли до 20 октомври 2021 г. 30 души в трите града ще имат възможност да бъдат домакини на мобилната изложба „Окупираме дома ти“. Тя е резултат от едногодишната програма на пространство за социални и културни събития ТАМ Велико Търново „От октомври до октомври“, която се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”.

Желаещите да приемат изложбата в дома си ще имат 2 седмици, в които да подредят произведенията и така да влязат в ролята на куратори. В този период домакинът може да отвори своя дом за приятели или да организира специално откриване и да покани гости.

„Целта е да покажем изкуство в по-различна, достъпна среда. Много хора се притесняват да влязат в галерия или пространство за култура, защото не се чувстват подготвени. Ние обърнахме процеса – ти каниш артистите и изкуството в дома си, за да го почувстваш по-близко до теб“, казва Деница Милушева от ТАМ.

Жителите на Велико Търново, Габрово или София могат да заявят желанието си да приемат в дома си мобилната изложба, като попълнят кратък формуляр в сайта на ТАМ на адрес: https://shorturl.at/eqvL3

Екипът ще изготви график и ще се свърже с домакините по реда на записването, за да уточни подробностите по взимането и предаването на арт творбите. Гостуването на изложбата в домовете на желаещите е безплатно. Всяка една от творбите може да бъде закупена, като новите собственици ще получат арт-работите след края на своеобразната окупация на домовете.

В Габрово партньор на инициативата е музей „Дом на хумора и сатирата“, а в София – кураторът Мартина Йорданова.

Основната тема, по която работиха авторите, е „Public vs Domestic“ („Публично срещу домашно“) - превръщането на домашното в публично пространство, разминаването на границите между лично и споделено, вътрешен и външен свят. Тя е резултат от съвместната работа на артистите Андреа Попйорданова, Вяра Бояджиева, Петър Чиновски, Теодор Генов, Християна Йорданова, куратора Мартина Йорданова и резиденция No Point Atelier.

През м. януари 2021 г. ТАМ обяви отворена покана за артисти, които да участват в резиденция по ситопечат и съвместна изложба. Жури в състав Атанас Тотляков, Деница Милушева, Маргарита Доровска, Мартина Йорданова и Мирослав Живков избра петимата артисти, които да работят по проекта.

На следващия етап кураторът Мартина Йорданова посети ателието, в което работи всеки един от художниците. Срещата – на живо или онлайн, позволи куратор и артист да се опознаят и да се прекрачи границата между домашното и публичното.

Последва онлайн съвместна работа между художниците, куратора и No Point Atelier, а след това се проведе тридневна резидентска програма в базата в село Баланите, община Габрово. Резултатът е мобилната изложба „Окупираме дома ти!“.

Последният етап е подреждането на изложбата в домовете на жители на Велико Търново, Габрово и София.

Кураторът Мартина Йорданова представя творбите.

Теодор Генов и Андреа Попйорданова решиха да работят с текстил и да ушият знамена, след като привършиха с процеса на ситопечат в No Point Atelier, и по този начин символично да окупират дома Ви. Зинът, който те създадоха към знамената, показва още едно измерение на концепцията на изложбата.

Вяра Бояджиева посвещава своето изображение на ситопечат на пътуването – босите крака са здраво стъпили на земята, в позиция на стабилност, неподвижност, застопорени. А птицата е пътуването, летенето, небето, мечтите и неизменен символ на свободата, която няма граници и не обитава конкретни пространства.

Петър Чиновски взима за изходна точка на творбата си теста на Роршах. Според него в теста всичко е видимо, но никое значение не е очевидно. Аналогична е ситуацията и в публичната среда – всичко е достъпно, но нищо не е разкрито. На пръв поглед изглежда просто и очевидно, но изисква интерпретация, за да се „разкодира“. Процесът често разкрива повече за интерпретиращия, отколкото за интерпретираното. При провеждането на теста се очаква от пациента да разкодира неразпознаваемо изображение, за да подскаже неща, които сам не би могъл да каже за себе си. Тази абстракция на мисълта по темата проличава и в създаденото от Петър изображение.

Християна Йорданова ползва дома и дървото като препратки към личното и публичното. Пейката, която стои на входа на къщата, но е извън тях, сякаш има за задача да свърже тези два елемента, като очертава и връзката, и границата между тях.

Произведенията могат да се видят тук: https://shorturl.at/xCUW9

 


Ключови думи
ТАМ Окупираме дома ти
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати