Неделя, 23 Май 2021
            
Велико Търново Култура

ТАМ избра петима млади художници за участие в уъркшоп и изложба

  15.02.2021 10:55
ТАМ избра петима млади художници за участие в уъркшоп и изложба

Избрани са петимата художници, които ще се включат в уъркшоп по ризография и ситопечат и в групова изложба, част от новия проект на пространство за култура ТАМ – Велико Търново.
Андреа Попйорданова, Вяра Бояджиева, Петър Чиновски, Теодор Генов и Християна Йорданова ще се съберат в началото на април за тридневна работилница в базата на NoPoint Atelier в село Баланите, Габрово. Създадените от тях лимитирани серии принтове ще бъдат част от изложба, която всеки жител на Велико Търново ще може да поръча онлайн и да бъде домакин на изложбата за период от две седмици в дома си.
Подадените общо 57 кандидатури бяха разгледани от жури в състав: доц. д-р Атанас Тотляков - преподавател във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ във Факултета по изобразително изкуство, Деница Милушева – докторант във Факултета по изобразително изкуство във ВТУ, творец и една от основните движещи сили в ТАМ, Мартина Йорданова - куратор за чуждестранно изкуство в Национална галерия, както и куратор на предстоящата изложба по проекта,  и Мирослав Живков – създател на NoPoint Atelier и Маргарита Доровска – директор на Дома на хумора и сатиртата в Габрово.
Петимата избрани творци имат впечатляващи биографии.
Андреа Попйорданова е илюстратор и графичен дизайнер от София с голям интерес и към техниките на ситопечата и ризографния печат. Завършила е „Илюстрация“ в Единбург, Великобритания, и магистърска степен по „Визуална комуникация“ в Кралския колеж по изкуствата в Лондон. Преди това има обучения в Страсбург и Тулуза, Франция. Създавала е илюстрации за едни от водещите печатни издания в България и Великобритания. Съосновател на платформа ТИ-РЕ за авторски независими публикации и на колектив ЧАРК за илюстрация и дизайн.
Петър Чиновски е визуален артист. Завършил „Анимация и визуална комуникация“ в „Арт колеж за визуални изкуства“, София, както и „Графика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Велико Търново.  Носител на наградата за млад автор в първото издание на „Международен Екслибрис Конкурс“ – Варна. Носител на първи награди от биеналета и изложби във Вилнюс (Литва), Кьолн (Германия), остров Виелкополски (Полша), и др. Има две самостоятелни изложби – в Кьолн и във Варна. Участвал е в изложби в Португалия, Италия, Чехия, Полша, България и др.
Християна Йорданова е бакалавър, II курс, специалност „Педагогика на обучението по изобразителното изкуство“ във Факултет по изобразително изкуство към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Там открива графиката и  графични техники, в които започва да експериментира и да търси алтернативни начини за творческо изразяване чрез печат. Интересите ѝ са в областта на съвременното изкуство, рисунката и илюстрацията. Първите си крачки като визуален артист прави в началото на 2020 г. чрез летния уъркшоп за различни направления в изкуствата „CampOUT“, организиран от „SingleStep“. В работата си експериментира и търси „душевността“ на различните материали и медии, човека и природата, както и техните взаимовръзки.
Теодор Генов е завършил „Анимационно кино“ в НБУ. Той обича да провокира заобикалящата среда с характерните си образи на жълтите хора. Увлечението му по зийн културата и ръчния ситопечат води до участия в няколко групови изложби на ТИ-РЕ, „Генератор“, поп-ъп представянето „Urbanites: Introducing“ и соловата „Cheap As Chips“ – съвместна изложба и книга с Александра Георгиева (Sa6ettu) в „167 галерия“, София. В началото на 2019 г. той участва в „Art Start 2019“ - годишна групова изложба, която представя новоизгряващи български художници.
Вяра Бояджиева израства в Люксембург, където завършва Европейското училище с френски BAC. След това следва “Илюстрация и комикс” в Художествената академия в Болоня, Италия.  След завръщането си в София работи като доброволец за „Светът на Мария“ като аниматор за проекта им „Изкуството е за всички“. Рисува и за първия изцяло импровизиран мюзикъл в България „NEW, The Improvised Musical“. Следва магистратура „Детска илюстрация“ в Cambridge School of Art и оттогава работи за две английски издателства „Walker Books“ и „Flying Eye Books“. Носител на годишната награда за илюстрация „Student Illustrator of the Year Runner-Up“ от Victoria & Albert Museum, Лондон.
Уъркшопът и изложбата са част от дейностите по проект „ТАМ от октомври до октомври“ – едногодишна програма за продуциране български творци, работещи в сферите на изобразителното изкуство, музика и театър.  Той се осъществява с финансовата подкрепа на НФК по „Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата”, в партньорство с NoPoint Atelier и катедра „Изкуствознание и теоретични дисциплини“ към Факултет по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.


Ключови думи
ТАМ Петър Чиновски Андреа Попйорданова Християна Йорданова Теодор Генов Вяра Бояджиева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати