Вторник, 30 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Горското в Горна Оряховица дарява фиданки на пчелари

  05.04.2024 14:54
Горското в Горна Оряховица дарява фиданки на пчелари

Кампания в подкрепа на пчеларите направи Горското стопанство в Горна Оряховица в Седмицата на гората. На собственици на пчелини се даряват фиданки акация, отгледани в разсадника в Джулюница. Идеята е да се развива горския фонд и в същото време да се помага на пчелите, които ще имат повече възможности за паша в региона.

200 фиданки млада акация получи от шефа на Горското инж. Мила Стоянова пчеларят Иван Атанасчев. Дарението е част от Седмицата на гората, която тази година преминава под мотото „Гората е живот и обща отговорност”. През тази седмица Горско стопанство Горна Оряховица е раздало 3000 фиданки акация и червен дъб и над 1500 контейнера черен бор в трите общини – Горна Оряховица, Лясковец и Стражица.

Работим съвместно с Горското стопанство и извън Седмицата на гората. Това е вече третото дарение на дръвчета, което ние получаваме и засаждаме, обясни Атанасчев. Заедно с колеги той прави зелен пояс около пчелина под Камъка, засаждайки акация и липа около кошерите. Така не само има къде пчелите да събират прашец, но и създаваме защита от теченията, които им пречат да се връщат в кошерите, обясняват пчеларите.

Заедно със сливовата градина, която Иван увеличава всяка година, на ската под Камъка вече има хиляди нови дръвчета. Принципно след 8-10 години ще започнат да цъфтят, при поливане и грижи може и по-рано. Ще подкрепяме всяко желание да се засаждат нови дървета. Сега засяваме в разсадника и наесен отново ще имаме възможност да даряваме на тези, който искат да засадят дърво, коментира инж. Мила Стоянова.


Ключови думи
фиданки пчелари Горско стопанство Горна Оряховица Иван Атанасчев
Последни
Седмицата
Анкета