Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Колко са важни пчелите за хората и как стига медът до трапезата научиха децата на ДГ „Здравец” от майстори пчелари

  28.02.2024 11:30
Колко са важни пчелите за хората и как стига медът до трапезата научиха децата на ДГ „Здравец” от майстори пчелари

Сладък урок по пчеларство получиха децата на ДГ „Здравец” от двама майстори пчелари.

Иван Атанасчев и Мариян Явашев направиха един забавен и поучителен урок, който завърши с дегустация на истински качествен и здравословен мед. А накрая всички деца станаха приятели на пчелите и разбраха, че трябва да ги пазят.

Искаме децата да знаят, че медът не се прави в буркана, а че се изминава дълъг път и се полага много труд, докато стигне до масата. Освен това, колкото и да са малки, хлапетата трябва да научат колко са важни пчелите за хората, как всичко в природата е свързано и ние трябва да се грижим за нея, обяснява идеята за срещи в детските градини Иван Атанасчев.

Неговият пчелин е в сливовата градина под Камъка, докато кошерите на Мариян са в Сливовица. Двамата обаче се помагат в работата, а сега заедно са решили да започнат тези срещи с децата. Били са вече в детската градина в Първомайци и са готови да посетят всяка, в която ги поканят.

Разказът на пчеларите започна от ролята на пчелите в природата, след което децата научиха за пчелното семейство, за царицата майка и разпределението на задълженията във всеки кошер. Пчеларите бяха донесли истински еко кошер с пчелни пити, някои от които пълни с мед. Най-забавно за децата беше, когато им дадоха да бръкнат и да оближат пръст с истински мед, който още не е минал през центрофугата. Хлапетата научиха как се вади меда, някои имаха възможност да облекат специалното було, с което се предпазват пчеларите. Ако вие не ги наранявате, те също няма да ви наранят, беше важна част от урока, който предадоха Иван и Мариян.

Урокът бе изгледан от зам. кмета Петя Иванова, Боряна Борисова и Миглена Папазова от Общината, които подариха на децата книжки точно по темата за пчелите. Петя Иванова връчи и благодарствени адреси на двамата земеделски производители, които днес се представиха и като истински учители.

Децата поздравиха своите гости с танца на пчеличките, песни и стихотворения на Баба Марта и Трети март. Накрая всички размениха подаръци – мартеници за гостите и буркан чист мед за всяка група в детската градина.


Ключови думи
пчели ДГ "Здравец" Горна Оряховица Иван Атанасчев