Неделя, 21 Яну 2024
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

Иван Атанасчев: Може и да съм трън в петата на управляващите, но за мен важни са хората, които са ме избрали

  20.10.2023 16:42
Иван Атанасчев: Може и да съм трън в петата на управляващите, но за мен важни са хората, които са ме избрали

Един от най-активните общински съветници през изминалия мандат – Иван Атанасчев, често е определян като трън в петата на управляващите. И той никак не се притеснява от подобни квалификации, напротив, казва, че именно такъв трън трябва да е всеки в ОбС.

Нас са ни пратили там хора, които имат своите проблеми и очакват от нас да ги решаваме. Не искат да галим управляващите с перо и да им вървим по гайдата за всяко нещо. Аз, когато е било полезно, винаги съм подкрепял предложенията на администрацията. Но, когато съм виждал, че грешат, никога не съм премълчавал. Защото за мен е важно мнението на гражданите, а не на властта, казва Атанасчев, който отново е в предизборна надпревара.

39-годишният Иван Атанасчев е роден и израснал в Горна Оряховица. Работи във ВиК, а същевременно развива собствено земеделско производство. От години се опитва да превърне подивелите скатове под Камъка в овощна градина и то с успех. Баща е на две дъщерички, за които иска да растат в по-чист и уреден град.

За първи път влиза в политиката преди 4 години, когато е поканен в листата на местната коалиция „Алтернативата на гражданите”. Тогава пренарежда листата с преференции и става общински съветник.

Преди 4 години си открихме кампанията в църквата „Св. Атанасий” с инициативата да изчистим двора на храма. Пет камиона с отпадъци изнесохме тогава. Аз живея отсреща и ми е болно, че най-старата църква в Горна Оряховица, която е на повече от 700 години, е изоставена на слабите сили на свещеника и няма кой да му помага. Продължих кампанията и като съветник и голяма част от възнагражденията си в ОбС вложих в подобрения за храма. Казвам го не за да се хваля, но все пак искам да отговоря на тези, които твърдят, че „всички сме на хранилката”. Да, има и такива, но не и аз, категоричен е Атанасчев.

През годините той е организирал много инициативи за подобрения в църквата и двора. Със съдействието на ЕТ „Енчо Енчев” доставят пет масивни пейки и маса за табла и шах. Подравнени са тротоарите около двора, вътре е направена алея от порталната врата до храма, за да могат да влизат катафалки и коли. „Преди, в кално време, беше невъзможно да се влезе. Иван докара и железни скари и баластра, за да оправим пътеките. Помага ми много и се надявам, че хората ще го подкрепят, защото е добър човек”, казва отец Петър от „Св. Атанасий”.

Искаме да направим малък парк в двора на църквата. Купил съм стълб, за да вкараме улично осветление, ще сложим един малък шадраван. Ще стане хубаво. Но става бавно, защото и моите средства не са достатъчни, а и време нямам много, обяснява Иван.

Голямото му притеснение обаче е, че западните основи и цялата стена под камбанарията поддават и тази част на храма може да рухне. За укрепване трябват сериозни средства и Атанасчев вече няколко пъти апелира към бизнеса в Горна Оряховица за помощ. Засега без успех. Всъщност могат да помогнат не с пари, а с материали и труд. Срам ще е за нас да оставим тази църква, преживяла робство, земетресения и какво ли не да рухне, защото на никой не му пука, казва кандидатът за общински съветник.

Ако мога да помогна – помагам. Ако не мога – не преча. Това е принципът на Атанасчев, който твърди, че не е върнал никого, потърсил го за помощ. Преди няколко дни му писала една жена от квартал „Пролет” с молба. Тя му пратила снимка на счупената чешмичка в парка, около която е станало малко тресавище. Била видяла, че преди време той предлагал да възстанови чешмата до Летния театър и го помолила за помощ. Аз наистина бях купил една паркова чешма, която исках да сложим на мястото на старата пред Летния театър. Общината ме въртя сума ти време и накрая се оказа, че нямало как да стигне вода до там. И когато жената ми писа, веднага закарах чешмата в парка. Този път ми обещаха, че ще я свържат по най-бързия начин, разказва историята Иван.

След разпадането на „Алтернативата на гражданите” той имал дилема как да продължи. Избрал „Възраждане” и е четвърти в листата с №42.

За мен партиите не са важни, важни са хората, които са ни гласували доверие. Аз показах, че и сам съветник може да се бори и да привлича подкрепа. С общи усилия успяхме да махнем балите с отпадъци, трупани на Бабенец и спряхме строежа на инсенератор за горене на болнични отпадъци в Калтинец. Това са битки, които ми донесоха и много лични неприятности. Получавах заплахи от мутри, имаше натиск да бъда изгонен от работа. Но аз продължавам по своя път. Защото има ли желание, има и начин, казва Атанасчев.

Не съм от тия, които се сещат за избирателите си две седмици преди изборите и тръгват да се здрависват и да правят дарения. Аз никога не забравям откъде съм тръгнал, какво съм обещал на тези, които са ме подкрепили и че от мен се очаква да защитавам интересите на тия, които иначе няма как да се доберат до управляващите. За хората, които ме познават, няма нужда да се рекламирам. За другите казвам, че аз не давам празни обещания, аз действам, завършва Иван Атанасчев.

Можете да подкрепите Иван Атанасчев с преференция 104 в листа с №42 на 29 октомври.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Иван Атанасчев Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета