Събота, 20 Яну 2024
            
Горна Оряховица Политика

По-достъпна инфраструктура и повече социални придобивки желаят членовете на Съюза на глухите и Клуба на инвалида в Горна Оряховица

  21.10.2023 16:30
По-достъпна инфраструктура и повече социални придобивки желаят членовете на Съюза на глухите и Клуба на инвалида в Горна Оряховица

„Ние сме със 130 членове. Други организации са с много по-малко. А Общината дава еднакви средства на всички. 500 лева осигурява и за нас, но защо е тази несправедливост, като ние сме значително повече“, обясни на среща с кандидата за кмет на Община Горна Оряховица от коалиция „БСП за България и Левицата“ Огнян Стоянов, Марияна Станчева, председател на местната структура на Съюза на глухите. Тя допълни, че преди 15 години местната администрация ги е подпомагала, като е осигурявала и безплатни посещения  на туристически събори.

Да има по-достъпна инфраструктура и повече социални придобивки за членовете на Съюза на глухите в града, поискаха още от организацията. Те пожелаха безплатни карти и билетчета за пътуване в градския транспорт или по-облекчен режим при използването му. Поставиха и искане за включване на проявите на организацията в Културния календар  на Общината.

„Ние ще работим за повече социални придобивки за хората с увреден слух. Много от тях  разчитат само на пенсия, за тях всеки лев е ценен. Затова е важно да имат достъп до удобен транспорт, за да отидат на лекар, да си купят лекарства или да посетят различни мероприятия в общината“, посочи Стоянов. И припомни, че безплатни билети е имало за хората в неравностойно положение преди много години, когато в общината се е управлявала от кмет на БСП.

По повод закриването на кампанията на коалицията „БСП за България и Левицата“ на 26 октомври с участието на „Трамвай №5“ в центъра на Горна Оряховица от 18.00 часа, двама членове на местния клон на Съюза на глухите ще участват с жестомимичен превод.

„Забравени сме от всички. Аз съм от 5 години назначена като организатор социални дейности в Клуба на инвалида, никой не е влязъл да ни пита как сме, имаме ли нужда от нещо“, заяви пред Огнян Стоянов и Данка Петрова. Тя допълни, че отскоро има поставен климатик в голямата стая, а в малкото помещение при входа е нужна поне конвекторна печка.

По време на срещата с членовете на Клуба на инвалида стана ясно и, че сложен проблем с осветлението в офиса им, дълго време не е имало, кой да го отремонтира. Те попитаха и защо тяхната организация не получава субсидия от Общината, както другите.

„За това искам да възстановим общинско предприятие БКС. Да има една бригада, със строителни техници, ел.монтьори, общи работници и когато има проблеми с общинската собственост да се решават, докато това струва малко пари. Не проблемът да отлежава с години и след това да са необходими хиляди левове за решаването му. Относно субсидията ще поставим въпрос на постоянната комисия по бюджет и финанси, защо този клуб не се субсидира“, отговори кандидатът за кмет на общината Огнян Стоянов.  

Констатираха и проблем с асансьора в клуба на пенсионера Елена Грънчарова. Казаха, че той не работи и никога не е работил, което  ограничава достъпа им до клуба.

„А защо е нужно да плащам 200 лева за личен асистент, при условие че имам издаден ТЕЛК и определена I група с придружител, т.е. те ми удържат добавката за чужда помощ“, попита и член на организацията.

На срещата с хората с увреден слух и с членовете на Клуба на инвалида с проблемите им се запознаха и кандидатите за общински съветници от коалицията Иван Момъков, Милен Маринов, Марин Богомилов, Емилия Иванова, Гани Йоргов и Галина Тодорова.

Огнян Стоянов и кандидатите на „БСП за България и Левицата” може да подкрепите с №68 в бюлетините.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Огнян Стоянов Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета