Събота, 27 Апр 2024
            
Лясковец Общество

В Лясковец почетоха баретата Емил Шарков, съпругата му призова паметта за него да е винаги жива

  14.03.2024 13:50
В Лясковец почетоха баретата Емил Шарков, съпругата му призова паметта за него да е винаги  жива

От позицията на тези 10 г. мога да кажа, че болката от загубата не е отминала. Но делото, което остави Емо след себе си, свети все по-ярко. Надявам се той да бъде пример за всички колеги, тръгнали по неговия път. Да бъде пример за младите жители на Лясковец и те да растат и да се развиват като доблестни момичета и момчета. Искам паметта за Емо да остане винаги жива. Благодарение на всички, които го носим в сърцето си, вярвам, че той никога няма да умре. В негова памет създадох фондацията „Емил Шарков“, тя продължава да носи името му и да помага на семейства, споделящи съдбата на моето. Нека днес и всеки един ден да носим Емо в сърцата си и да го помним с добро.

Думите са на Милена Шаркова – жената, която преди точно 10 г. загуби съпруга си Емил Шарков в Лясковец. Шарков загина при изпълнение на служебните си задължения - на 14 март 2014 г. барикадиралият се в дома си на ул. „Капитан дядо Никола“ в Лясковец Петко Петков стреля по атакуващи командоси от СОБТ, при което уби Емил Шарков и рани няколко негови колеги. Акцията бе за изземване на оръжията на Петков след сигнал на директора на близкото училище, че Петков се заканва на деца с оръжие в ръка.

Близките, колегите, приятелите на Емил Шарков продължаваме да скърбим за човека, отдал живота си в името на сигурността на гражданите. Той загина, изпълнявайки служебния си дълг, при изключително рискова операция, като запази живота и здравето на своите колеги. Няма да забравим достойния човек, оставил следа с решителността и себеотрицанието си. Пример за изпълнен дълг, за смелост и доблест, Емил Шарков остава в паметта ни, сподели в Лясковец зам.-министърът на вътрешните работи Кирил Ценкин.

Да почетат паметта на баретата пред паметната му плоча на фасадата на СУ „Максим Райкович“ се събраха близки, приятели, колеги, представители на училището.

Венци и цветя бяха поднесени от името на вътрешния министър в оставка Калин Стоянов, от Кирил Ценкин, от СОБТ, от областния управител Ивайло Здравков, от Общинския съвет в Лясковец, от кмета на Общината Васил Христов и заместника му Емилия Жилиева, от ОД на МВР във Велико Търново в лицето на директора й старши комисар Димитър Машов, от главен инспектор Мариян Лонгинов и РУ на МВР в Горна Оряховица, от директора на СУ „Максим Райкович“ Даниела Арабаджиева, от председателя на НЧ „Напредък 1870“ Васил Русев.

Паметта на Емил Шарков бе почетана и с минута мълчание.  

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Емил Шарков