Неделя, 28 Апр 2024
            
Други Лясковец

Признателните потомци отрупаха с цветя Паметника на загиналите в Лясковец

  03.03.2024 13:32
Признателните потомци отрупаха с цветя Паметника на загиналите в Лясковец

На централния площад в Лясковец на Трети март обществеността отново се събра за поклонение пред героите. Звучаха стихове за България, звуча и химнът на страната ни, развя се българският трибагреник. Учениците, които дойдоха за тържествения ритуал поклонение гордо държаха в ръце знамена с трите сакрални цвята и с лика на Апостола. Възпитаници на клубовете по интереси „Родолюбие“ и „Талантино“ при НУ „Цани Гинчев“ пяха и славиха българските апостоли и революционери.

Събралите се лясковчани и гости – почетният гражданин Спас Панчев, местната власт в лицето на председателя на Общински съвет Сергей Добрев, кмета Васил Христов, заместник-кметовете Емилия Жилиева и инж. Росица Господинова, общински съветници, както и представители на институции, организации, клубове, политически партии сведоха чела и се помолиха за упокой на загиналите. Заупокойната молитва отслужи отец Богдан Арабаджиев, след което бе отдадена почит с едноминутно мълчание.

Бяха поднесени цветя на Паметника на загиналите във войните герои от името на народния представител Людмила Илиева и всички присъстващи институции. Заслужен поклон сториха и децата, а кметът Васил Христов в словото си каза: „Трети март е ден за почит, прослава и гордост! Ден, в който падаме на колене пред подвига, но и ден за задаване на въпроса дали сме достойни наследници? Дали живеем с частица от героите в себе си? Дали учим децата си да обичат Родината и да се грижат за нея – за нея и за Свободата. Защото не веене на знамена, гръмки слова и шествия са искали героите. Искали са пламъкът на родолюбието да не угасва“.


Ключови думи
Национален празник Лясковец