Неделя, 28 Апр 2024
            
Други Лясковец

Държавата се ангажира да премахне опасната сграда на жп гара Лясковец след въпрос на Димитър Николов

  01.03.2024 09:18
Държавата се ангажира да премахне опасната сграда на жп гара Лясковец след въпрос на Димитър Николов

Държавата се ангажира да премахне сградата на железопътната гара в Лясковец. Тя се намира на жп линията Горна Оряховица – Елена, пътническото движение по която бе преустановено още през 2002 г. Оттогава сградата се руши, като към днешна дата е в потресаващо състояние. Поради посегателства, приемното здание е с липсващи врати и прозорци, изкъртена ел. инсталация, съборена част от зидовете, особено на чакалнята. На 23 ноември 2022 г. в резултат на палеж изгоря и покривът.

С темата се ангажира народният представител Димитър Николов. При срещи в избирателния си район Николов бе сезиран от кмета на Лясковец Васил Христов, според който опасването с ленти, дори и с бодлива тел, няма да гарантира нужната безопасност и е нужно събаряне или поне допълнителни мерки, за да не се стигне до инцидент с необратими последици. Николов зададе официален въпрос на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков какво ще предприеме повереното му ведомство.

Сградата е собственост на ДП НКЖИ и се намира на терен частна държавна собственост. Ден след пожара екип към „Управление на движението на влаковете и гаровата дейност“ в Горна Оряховица посещава обекта, установява пораженията и още на същата дата е извършено обезопасяване на отворите на вратите, прозорците и съборените зидове на първия етаж на приемното здание с бодлива тел, поставени са и предупредителни табели. Два месеца по-късно обаче, при рутинна проверка е установено, че по-голяма част от загражденията липсват, а останалите са разкъсани и захвърлени. До сега от „Управление на движението на влаковете и гаровата дейност“ са ги възстановявали поне още 3 или 4 пъти.

На 7 февруари 2024 г. кметът на Лясковец издава нова заповед за комисия, която отново да извърши оглед и да изготви протокол с резултатите. Тогава за пореден път е установено, че загражденията или липсват, или са захвърлени в храстите.

„Единодушно бе мнението, че обезопасяване с направата на метални оградни пана или каквото и да е друго предпазно съоръжение ще бъде обект на посегателство и ще е напразно изразходване на средства, като комисията реши да се възстановят загражденията по вратите и прозорците с бодлива тел до премахването на приемното здание на жп гара Лясковец. За необходимите действия по премахване на сградата е изготвена проектно-сметна документация от „Управление на движението на влаковете и гаровата дейност“ – Горна Оряховица. От страна на ЖП секция Горна Оряховица е задействана процедурата за кадастрално заснемане и издаване на нов акт за частна държавна собственост. След окомплектоване на документите същите ще се изпратят на ДП НКЖИ за издаване на разрешение от страна на Министерството на транспорта и съобщенията за събаряне на приемното здание на жп гара Лясковец“, пише в отговора си към Димитър Николов транспортният министър Георги Гвоздейков.

Максимално удовлетворен съм от отговора на министър Гвоздейков. Надявам се процедурите да не се забавят, защото въпросната сграда е много, много опасна. Най-страшното е, че тя привлича деца за игри или снимки, коментира народният представител Димитър Николов.


Ключови думи
жп гара Лясковец