Събота, 27 Апр 2024
            
Други Павликени

Павликени се преклони пред героите на Освобождението

  03.03.2024 13:38
Павликени се преклони пред героите на Освобождението

Тържествено честване на площад „Свобода“ в Павликени събра стотици жители за честването на 146-та годишнина от Освобождението и Националния празник на България – 3-ти март.

„Това е денят, който донесе за българската нация освобождението и е първата дата от поредица събития, при които нашият народ сам взема решения за бъдещето на своята държава. Благодарение на тази дата и на хората, свързани с нея, съществуваме днес като народ - равен на другите европейски народи, и като нация, която има стремеж да живее справедливо, мирно и да се стремим към своето бъдеще“, каза кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов в официалното си слово по повод националния празник на България 3 март.

„Националният празник на България е датата, на която да сме градивни; да търсим пътищата за развитие на собствената ни държава; да създаваме и да утвърждаваме своето бъдеще“, каза още кметът.

Стотици жители на града бяха на централния площад „Свобода“ за официалното събитие. Сред тях бяха учениците от трите училища, деца от детските градини, общински съветници, представители на политически партии, общественици и културни дейци.

Негово благоговейнство протойерей Димитър отслужи благодарствена молитва за майка България и българския народ. Цветя и венци на признателност поднесоха официалните лица и гражданите. Те паднаха на колене и запазиха минута мълчание в памет на знайните и незнайни герои, дали живота си за свободна България.

Новосформираният фанфарен оркестър при СУ „Бачо Киро“ закри церемонията със своето изпълнение на „Ботевия марш“.


Ключови думи
Национален празник Павликени