Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Курсанти и офицери от НВУ „Васил Левски” представиха предимствата на военното образование пред ученици в Горна Оряховица

  21.02.2024 15:56
Курсанти и офицери от НВУ „Васил Левски” представиха предимствата на военното образование пред ученици в Горна Оряховица

Представители на Националния военен университет „Васил Левски” – Велико Търново представиха предимствата на военното обучение пред ученици в Горна Оряховица. Срещата е вече традиционна в навечерието на кандидат-студентската кампания и се организира с помощта на Военното окръжие и Община Горна Оряховица със съдействието на експерта по военен отчет инж Валентин Ениманев. Тази година НВУ вдига доста високо летвата, като са обявени близо 400 места за курсанти.

Началникът на „Учебен отдел” към НВУ полк. Стоян Георгакев говори на младежите от всички горнооряховски гимназии за основните предимства и перспективите пред завършилите военното училище. Презентацията на възможностите, които дава НВУ „Васил Левски” с обучението в двата си факултета – във Велико Търново и Шумен, бе поверена на трима курсанти. Те разказаха за историята и съвременните условия, които дава университетът.

Първото голямо предимство на военното обучение е, че всички курсанти са на пълна държавна издръжка. Освен това те получават ежемесечна стипендия от 750 до 800 лева, а допълнително има и възможност за стипендия за отличен успех от 150 до 200 лв. Отделно са добрите битови условия, възможностите за спорт, допълнителни обучения и занимания по интереси. Другото голямо предимство е, че завършилите имат 100% реализация в Българската армия. Заедно с военното си образование те получават и гражданска специалност, с която да се реализират извън армията.

Представени бяха и гражданските специалности за студенти, които също дават атрактивни възможности за младите хора.

Най-интересно за младежите в залата стана, когато курсантите им показаха оръжията и екипировката, с които се обучават. Макар и да носеха реплики, а не бойни калашник и пистолет, желаещите да ги подържат и да заредят пълнителите бяха много.

В срещата участва и началникът на Военно окръжие подп. Веселин Тинков, а гости бяха кметът Николай Рашков и зам. кметът Петя Иванова.


Ключови думи
НВУ курсанти Горна Оряховица