Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Спорт

Възраждат вдигането на тежести в Горна Оряховица

  20.02.2024 16:43
Възраждат вдигането на тежести в Горна Оряховица

Спортният живот на Горна Оряховица ще се обогати с още един клуб, който ще върне в града един от най-успешните спортове за България. Евгени Бузов, който преди 20 години беше сред създателите на клуба по силов трибой, вече е на път да осъществи една отдавнашна мечта, създавайки клуб по вдигане на тежести. В момента той е на етап съдебна регистрация, предстоят още доста бюрократични стъпки, но би трябвало наесен новият клуб да започне да набира трениращи.

Това е мечта от много години, но досега нямаше как да се осъществи заради липсата на лицензиран треньор, разказва Евгени. Той е запален по щангите още от детството си. Искал дори да влезе в Спортното училище навремето, но не му позволили да кандидатства, защото бил от семейство на „враг на народа”. Впоследствие запалил по тежкия спорт и синовете си, а тяхната подкрепа до голяма степен го мотивира да се захване с новото си начинание. Малкият му наследник дори смята да кандидатства в НСА с треньорски профил.

Но всичко става възможно най-вече заради едно щастливо стечение на обстоятелствата. Любен Перчински – медалист от европейски първенства в миналото и носител на бронз от Световното за ветерани миналата година, харесал Първомайци и от родния Видин се преместил в горнооряховското село. Това е и родното място на Евгени Бузов. Запознали се покрай страстта на Перчински към българското овчарско куче. Той дори организира няколко национални кинеложки състезания в Първомайци. Двамата бързо открили общата си страст към спорта и скоро дошло и решението да направят клуб. Любен е завършил НСА с треньорски профил и е ентусиазиран да предаде своя опит на младите.

В момента работят по регистрацията на клуба. Ще им трябва и помощ от Общината за база и едва след това идва вписване в Министерството на спорта. Федерацията по вдигане на тежести, естествено, приветства появата на още една точка на картата, която ще развива спорта. Обещали са пълна подкрепа за оборудване на зала. Представител на Федерацията и поне един национал ще дойдат наесен, за да презентират новия спорт пред горнооряховските деца.

Имам вече няколко момчета на по 14-15 години, които са много запалени. Вярвам, че ще намерим и още. Спортът ни е тежък, но ето, че отново ни радва и ни кара да сме горди, казва Евгени, след като проследи на живо Европейското първенство в София.

Вдигане на тежести е имало в Горна Оряховица, но преди повече от 50 години. Загубени са традиции, но пък с идеята се захващат хора със страст и опит. Бузов е сред създателите на клуба по силов трибой „Локомотив Олимп”. Тогава започнахме от нищото и се блъскахме със съвсем нови за нас проблеми. Сега поне пътя го знам – не е лесен, но ще направя всичко да успеем, казва Евгени.

Целта е още през 2025 г. новият клуб да влезе активно в спортния календар на Федерацията, а през 2026 г., защо не, да организира и някое от събитията в него.


Ключови думи
вдигане на тежести Евгени Бузов Горна Оряховица