Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

МРРБ уважи възражението на сдружение „Дружба 7-10” в Горна Оряховица и го включи в списъка за саниране

  22.02.2024 14:14
МРРБ уважи възражението на сдружение „Дружба 7-10” в Горна Оряховица и го включи в списъка за саниране

Комисията, която преценява всички жалби по класирането на сдруженията, кандидатствали по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, е уважила възражението на Сдружение „Дружба 7-10” в Горна Оряховица и го е включила в списъка с одобрените.

Решението, заедно с обяснителна записка, е подписано от зам.-министър Ангелина Бонева и е изпратено както до сдружението, така и до Община Горна Оряховица.

Казусът на „Дружба 7-10” беше един от най-обсъжданите след обявяване на класацията и стигна до всички медии, след като народният представител Димитър Николов направи питане в Парламента. Още в отговор на това питане, министър Андрей Цеков призна, че има данни за грешка при оценяването и вероятно сдружението ще попадне сред одобрените. Сега това вече е факт.

Сдружението, направило си предварителни изчисления по публичната формула, очакваше 130 точки, а когато излезе класацията, се оказа, че е само с 90. Направената проверка е открила некоректно вписани данни във формуляра за кандидатстване и след корекцията им, резултатът на сдружението става наистина 130. В списъка с одобрените са блокове, събрали от 140 до 115 точки.

Така третият по големина блок в Горна Оряховица, чийто проект е за 3 628 031 лв., също намери място сред печелившите, които ще получат безплатно саниране. Още девет кооперации в Горна Оряховица са в списъка. Общата стойност на десетте проекта е над 23,5 милиона лева.


Ключови думи
Дружба 7-10 саниране Горна Оряховица