Четвъртък, 09 Май 2024
            
Велико Търново Спорт

Първият поход от пролетния етап на „Движи се и победи“ е до хижа „Божур“

  27.04.2024 16:43
Първият поход от пролетния етап на „Движи се и победи“ е до хижа „Божур“

Пролетният дял на „Движи се и победи 2024” ще се проведе в периода 28 април – 1 юни. Той ще включи три туристически маршрута.

Първият е тази неделя – на Цветница, до хижа Божур. Вторият е на 18 май до Преображенски манастир. Последният поход  е на 1 юни до парк Ксилифор, където ще се проведе и спортно-туристически празник.

В маршрутът е от Владишки мост към разклона за с. Арбанаси и манастир „Света Троица” се тръгва в посока манастира. Подминава се отклонение на маркирана с кафяво пътека, продължава се по синята маркировка и след около 1,3 км се тръгва на североизток по пътека с червена маркировка. Тя води до билото, по което се стига до хижата. Връщането може да стане по пътека с червена маркировка в посока запад от х. „Божур“, преминаваща през манастир „Света Троица” и от него към квартал „Асенов” по синя маркировка или по обратния път.

За незапознатите с маршрута ще бъдат осигурени водачи от ТД „Трапезица1902” със сборен пункт от Владишкия мост в 9:00 и 9:30 часа. Регистрация на преминалите маршрута: в района на хижата от 10:00 до 14.00 часа.

Основната цел на кампанията е повишаване на физическата активност на населението в община Велико Търново чрез формиране на умения, навици и поведение за укрепване на здравето чрез упражняване на физическа активност от деца, ученици и възрастни хора.

Настоящото издание на кампанията е 42-ро. Тя стартира през есента на 2001 г. в рамките на програма СИНДИ, като заради големия интерес от страна на хората, от следващата се провежда в два етапа – пролетен и есенен. В момента „Движи се и победи“ е част от общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“, за която ежегодно Община Велико Търново  отпуска по 12 000 лева. Досега са организирани 41 кампании с общ брой участници 20 002-ма – деца, ученици и възрастни, в това число и 463 семейства.

Проявата се организира  от РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902”, Младежки дом – Велико Търново и преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.


Ключови думи
Движи се и победи
Последни
Седмицата
Анкета