Петък, 27 Яну 2023
            
Велико Търново Спорт

Ентусиасти на възраст от 7 до 86 г. се включиха в есенната кампания „Движи се и победи“

  28.10.2022 14:27
Ентусиасти на възраст от 7 до 86 г. се включиха в есенната кампания „Движи се и победи“

За 20-та година бе проведена кампанията за подобряване и укрепване на здравето на жителите на община Велико Търново „Движи се и победи“. Кампанията се организира от РЗИ - Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902” и Младежки дом - Велико Търново и преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.

Есенният дял на „Движи се и победи” се проведе в периода 8 – 22 октомври 2022 г. по 3 туристически маршрута: до парк Ксилифор, Преображенски манастир и манастира „Св. св. Петър и Павел“. По тях преминаха общо 387 деца, ученици и възрастни хора (в това число и 10 семейства), от които 265 жени и 122 мъже.

Най-многобройни бяха участниците във възрастова група 4 - 19 години - 56,85% от всички включили се, следвани от групата над 60 години – 22,48%, и групата на 20 - 59 годишните - 20,67%.

В кампанията организирано участваха 7 училища от община Велико Търново - ОУ „Христо Ботев”, ОУ „Бачо Киро”, ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, ОУ „Димитър Благоев”, СУ „Ем. Станев”, СУ „Вела Благоева“ и ОУ „Д-р Петър Берон“, както и възпитаници и ръководители на ЦНСТДБУ.

В рамките на кампанията е измерено кръвното налягане на 151 души (126 жени и 25 мъже), на възраст от 37 до 86 години. При 39 лица (25,82% от всички измерили кръвното си налягане) е установено кръвно налягане с повишени стойности (равни или над 140/90 мм живачен стълб).

Цeремонията по тегленето на жребия за наградите в есенния дял на кампанията “Движи се и победи 2022” бе днес. Според регламента, преминалите най-малко 2 от обявените 3 туристически маршрути се състезаваха за 3 награди по възрастови групи и за 3 специални награди (за най-малък и най-възрастен участник и за семейство). Наградите са подаръчни ваучери от магазин за спортни и туристически принадлежности, осигурени от Община Велико Търново по програма „Здрави деца в здрави семейства“.

Наградата във възрастовата група 4 – 19 години (ваучер за подарък на стойност 40 лв.) спечели Радослав Стефанов на 14 г. Наградата във възрастовата група 20 – 59 години (ваучер за подарък на стойност 40 лв.) спечели Димитър Димитров на 48 г. Наградата за участниците в групата 60 и над 60 години (ваучер за подарък на стойност 40 лв.) спечели Искра Мирчева на 73 г.

Специалната награда „Семейство” (ваучер за подарък на стойност по 40 лв.) е за семейство Станчо и Недка Русеви. Специалната награда „Най-малък участник” се присъди на Мартин Байчев на 7 години, преминал и трите маршрута на кампанията. Той печели ваучер за подарък на стойност 40 лв. Специалната награда „Най-възрастен участник” отиде при Иванка Рускова на 86 години от Велико Търново, преминала два от трите маршрута на кампанията, която печели ваучер за подарък на стойност 40 лв.

Наградата на Председателя на Великотърновския общински съвет (плакет) за най-масово участие на училище в кампанията бе дадена на ОУ „Бачо Киро” – Велико Търново, включило се със 101 ученици и преподаватели. Наградата на регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта за всички участници в кампанията на възраст до 29 години, независимо от броя на преминатите маршрути,  спечели Пламена Траянова на 7 г.

Наградата на Младежкия дом за най-активен участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор се присъди на Станислав Христов Ненков на 9 г.

Туристите, преминалите и трите маршрута на кампанията, разпределени в три възрастови групи, участваха в жребий за големите награди – ваучери от магазин за спортни и туристически принадлежности на стойност 90 лв.

Голямата наградата във възрастовата група 4 – 19 години (ваучер за подарък на стойност 90 лв.) спечели Вилияна Кудева на 8 г.

Голямата наградата във възрастовата група 20 – 59 години (ваучер за подарък на стойност 90 лв.) спечели Мария Иванова на 46 г.

Голямата наградата за участниците в групата 60 и над 60 години (ваучер за подарък на стойност 90 лв.) спечели Нели Павлова на 68 г.


Ключови думи
Движи се и победи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати