Вторник, 16 Апр 2024
            
Други Лясковец

Фолклорният фестивал „Потомци“ събира на сцената в Лясковец изпълнители от цялата страна

  20.02.2024 16:30
Фолклорният фестивал „Потомци“ събира на сцената в Лясковец изпълнители от цялата страна

Тази година Националният фолклорен фестивал за инструментални изпълнители на българска народна музика „Потомци“ ще се проведе на 16 и 17 март. Фестивалът записва трето поредно издание и негов организатор и домакин са децата от Школа за народни инструменти „Потомци“, с ръководител Стефан Печикамъков и читалище „Напредък-1870“ – гр. Лясковец. Двудневният фолклорен форум е финансово подкрепен от Община Лясковец и ще протече под патронажа на кмета на Общината Васил Христов.

За трета година на лясковска сцена инструментални изпълнители ще свирят български фолклор и ще обменят опит помежду си. Целите на фестивала са съхраняване и популяризиране на българския музикално-инструментален фолклор, насърчаване на повече деца към изучаване на български народни инструменти и оркестрово музициране, откриване на нови даровити деца, приемственост между поколенията, съхраняване на любовта към народната музика и предоставяне възможност за изява на различни по възраст и фолклорна принадлежност изпълнители.

Право на участие имат всички изпълнители в областта на инструменталното изкуство - индивидуални изпълнители, дуети, триа, камерни състави и оркестри. В два поредни дни в салона на читалището ще звучат различни мелодии, изсвирени на българските инструменти -кавал, гайда, каба гайда, гъдулка, тамбура, акордеон, дудук, двоянка, цафара, тъпан и други. Фестивалът ще събере на едно място много любители и професионалисти в няколко възрастови групи – деца в начален курс, средношколци, ученици в горен курс – 8-12 клас и над 19-годишни.

При индивидуалните изпълнения в категория любители се допускат и съвсем малки деца на възраст предучилищна. В направление смесени изискването е камерните колективи да бъдат до 9 инструменталисти, а при оркестрите над девет.

Вече се приемат заявления за участие по образец, като желаещите да се включат във фестивала могат да подават документи в срок до 4 март на имейл: [email protected].

График с реда на явяванията ще бъде изготвен до 10 март и представен във фейсбук страницата на Национален фолклорен фестивал за инструментални изпълнители на българска народна музика „Потомци“. Всички разходи за транспорт, нощувки и храна са за сметка на изпълнителите.

Музикалният празник в Лясковец има конкурсен характер и всички ще бъдат оценявани от професионално жури в състав Димитър Христов, Пейо Пеев, Николай Докторов, Недко Царев и Иван Кълчишков. Всички участници в националния фестивал „Потомци“ получават от организаторите грамота за участие, а класираните на първите три места по раздели, секции, категории, направления и групи - златен, сребърен и бронзов медал и диплом. Ще бъдат присъдени и награди на най-малък и най-възрастен участник, поощрителни награди, както и Специална награда за най-добра интерпретация на пиеса от Коста Колев. Победителите ще участват в Гала концерт на лауреатите в рамките на фестивала, на който са поканени жители и гости на Лясковец, а часът за представянето на призьорите ще бъде уточнен на по-късен етап.


Ключови думи
фестивал Потомци Стефан Печикамъков