Вторник, 05 Сеп 2023
            
Други Лясковец

Децата от лясковската школа „Потомци“ донесоха много награди от национален конкурс в Широка лъка

  06.06.2023 12:51
Децата от лясковската школа „Потомци“ донесоха много награди от национален конкурс в Широка лъка

В два дни се проведе Фолклорният конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“ и в него участваха за пореден път децата от лясковската Школа за народни инструменти „Потомци“, със своя ръководител Стефан Печикамъков. Надсвирването беше на 3 и 4 юни 2023 година и в него участваха деца с изявени дарби. Организира се от НУФИ „Широка лъка“ с подкрепата на Министерството на културата, Кметство Широка лъка, Община Смолян.

Стефан Печикамъков сподели: „Заредени, щастливи и вдъхновени се прибираме от Петия национален фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува 2023“. Ръководителят изказа огромна благодарност на учителите на децата по тамбура, гъдулка, контрабас, ударни инструменти, които са в основата на успехите, които младежите постигат, навсякъде, където имат участия - на Стела Акиванова, Йордан Кирилов, Тодор Николиев, Николай Стойчев.

„Това са хората, които освен, че обучават децата, вършат всичко с огромна радост, отговорност и отдаденост. Благодарим и на колегите от НУФИ „Широка лъка“, както и на журито и организаторите, които всяка година се стараят и успяват да направят така, че всички ръководители и участници да се почувстват оценени, уважени и подкрепени за това, което вършат в сферата на народното ни музикално изкуство. Разбира се, ако нямаше такива родители като тези на нашите талантливи деца - винаги да бъдат до тях и да ги подкрепят в тези начинания, нямаше да ни има и нас, нямаше да можем да запазим и развием това, което имаме на лице днес“.

От престижния национален форум децата от ШНИ „Потомци“ имат почетното второ място в оркестровото представяне. В индивидуалната надпревара на кавал лясковското момиче Павлина Станчева си спечели второ място. При гайдарите Никола Симеонов е с трето място и парична награда, Росен Тонев е сребърен медалист, Калоян Иванов има бронзов медал. На гъдулка Габриела Шумкова завоюва сребърен медал, Денислав Йосифов е с трето място и едногодишна стипендия, Ния Илиева е с първо място и едногодишна стипендия.

Златни медалисти са и Трио гъдулки - Ния Илиева, Денислав Йосифов и Габриела Шумкова. При тамбуристите Михаела Тодорова е златното момиче на „Потомци“, Вероника Атанасова е с второ място и едногодишна стипендия, Християна Василева се нареди на трето място и получи едногодишна стипендия.


Ключови думи
Потомци Стефан Печикамъков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати