Понеделник, 27 Дек 2021
            
Култура Лясковец

Школата за народни инструменти „Потомци“ към НЧ „Напредък“ в Лясковец с първи награди от национални конкурси

  20.07.2021 12:06
Школата за народни инструменти „Потомци“ към НЧ „Напредък“ в Лясковец с първи награди от национални конкурси

Съвсем скоро, учениците към новооснованата музикална школа за народни инструменти „Потомци“ към НЧ“Напредък“ в Лясковец  се завърнаха щастливи с достойно извоювани първи награди от Национален фолклорен фестивал с конкурсен характер, проведен в началото на месец  юни в Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“ и Национален фолклорен конкурс „Диньо Маринов“, гр. Варна, проведен на 3-ти и 4-ти юли.

На конкурса в Широка лъка журираха Стоимен Добрев – композитор, диригент, педагог, виртуозен изпълнител на кавал и дългогодишен диригент на хора към ансамбъл „Пирин“ – Благоевград; Веселин Христов – изпълнител на гъдулка и един от най-добрите лютиери на този музикален инструмент в България; Валери Димчев – един от най-добрите тамбуристи в България, композитор и педагог.

Във Варна жури бяха музикантите от оркестъра за народна музика към Българско национално радио в състав: председател -  Димитър Христов - диригент на оркестъра към БНР, изпълнител на тамбура, композитор и преподавател в НМА „Панчо Владигеров“, гр. София; Костадин Генчев –  кавалджия и композитор, Ангел Добрев – гъдулар в оркестъра на БНР, композитор, преподавател в СУ „Климент Охридски“, Петьо Костадинов – виртуозен гайдар, част от оркестъра на БНР.  

Поради факта, че школата е създадена по времето на първите локдауни, последният конкурс е петата по ред сценична изява на младите музиканти. През останалото време с децата са провеждани онлайн занимания и присъствени индивидуални, съобразно всички заповеди във връзка с епидемиологичната обстановка.

„С оглед на това, че груповите репетиции бяха позволени сравнително късно, нямахме големи надежди, че за такъв кратък срок ще успеем да се подготвим за едни от най-престижните фолклорни конкурси в страната. От друга страна, децата заслужават да участват в такъв тип форуми, защото всички полагат огромни усилия за цялостния успех на състава. В края на краищата, се завърнахме удовлетворени и още по- силно мотивирани, тъй като конкуренцията на конкурса в Широка лъка беше на високо ниво. Пиесите, за които имахме честта да бъдем удостоени с първи места, са „Димо из Хасково “ – аранжимент Ст. Печикамъков и „Тропанка“ – по музика на големия български композитор и диригент  Коста Колев. Участвахме в една категория с оркестрови състави от гр. София – „Шопчета - бобчета“  и гр. Пирдоп – „Средногорци“, чиито ръководители са доказани професионалисти в областта на фолклора и обучението по народни инструменти през годините. Това е повод за радост, а не за т.нар. спортна злоба, защото всички ние следваме една обща цел с ясно изградена концепция и визия – съхраняване и предаване на българския музикален фолклор. Във връзка с успехите на оркестъра към школата, изказваме огромните си благодарности към родителите на децата, към ръководството на читалище „Напредък-1870“ с председател г-н Васил Русев  и Община Лясковец  за това, че от нито една страна не ни е отказана помощ и съдействие.

В „Потомци“,  заедно с родители, учители и ученици, както и читалищното ръководство,  успяхме да изградим един много силен,   мултидисциплинарен екип от деца, изучаващи желаните от тях специалности в различните училища в областта. Освен от град Лясковец, в школата има обучаващи се, пътуващи от Дряново, Велико Търново, Долна Оряховица и други населени места. Това е доказателство колко силни връзки изгражда изкуството, независимо от неговото направление, жанр или стил. Съвсем скоро, в периода 16 – 20-ти август, в читалището ще бъде обявена и организирана „Музикална седмица“. В този период децата, проявяващи интерес към музикалното изкуство, ще могат да се запишат и посетят открити уроци, свързани с народните инструменти и пеене, както и да се запознаят с преподавателите и учениците от ШНИ „Потомци“. Щастливи сме, че все повече деца търсят нещо не толкова популярно в техните среди из Северна България, а именно – свиренето на народен инструмент.  Няма нищо по-важно и хубаво от това децата да се чувстват оценени и уважавани за труда, който полагат. Тези малки, но ценни жестове, ги карат да се чувстват щастливи и уверени в себе си от това, което вече се е превърнало в част от техния живот“, споделя диригентът на оркестъра Стефан Печикамъков.  

В края на месец август оркестърът ще вземе участие в първи Международен фестивал „Фолклорни вълни“, който ще се проведе на територията на СОК „Камчия“, гр. Варна.


Ключови думи
Потомци Напредък 1870 Стефан Печикамъков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати