Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

С гайда и кавал Стефан Печикамъков пали децата по музиката

  12.01.2019 22:14
С гайда и кавал Стефан Печикамъков пали децата по музиката

Младият учител по музика Стефан Печикамъков има амбиция да върне част от артистичните традиции на СУ „Вичо Грънчаров”, поне що се отнася до музикалното образование. 28-годишният мъж е възпитаник на училището от времето, когато то имаше музикална паралелка. Завършил преди 10 години, а преди три месеца се върнал отново, но като учител. „Била съм му класна навремето и съм щастлива да видя как израства пред очите ми и се превръща в прекрасен колега”, казва за него директорката Нели Атанасова. Без да е чул тази реплика той връща комплиментите, като си спомня как именно тя му е давала първите уроци по пиано и солфеж навремето.
Стефан е от Поликраище и открива музиката и фолклора в родното си село. Бил в пети клас, когато се записал на танци във фолклорния клуб, създаден от горнооряховчанина Георги Няголов. Само че бързо разбрал, че правенето на музика го влече повече от самите танци. „Колкото и да уважавам труда на хореографите и танцьорите”, сякаш се извинява Стефан, като разказва как се запалил по кавала.


След две години кандидатствал в СОУ „Вичо Грънчаров”, където още имало музикална паралелка. Спомня си сериозния изпит, който трябвало да мине – музикална теория и практика. Тук вече се докоснал до музиката и професионално. Освен това и практикувал – свирел на туба в духовия оркестър на училището. Любовта му обаче си останала фолклорната музика и следвайки страстта си първо свирил при Иван Иванов в читалище „Братя Грънчарови”, после се прехвърлил във ФА „Сидер Войвода” в НЧ „Напредък”.
След училище веднага го приели във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, където първо завършил педагогика на обучението по музика, а после и магистратура „Ръководство и мениджмънт на фолклорни състави”.
Още като студент започнал да свири в професионалния фолклорен ансамбъл „Искра” във Велико Търново при Лъчезар Йорданов.
В същото време научният му ръководител проф. д-р Мариана Булева го запалила по аранжиране и композиране на музика за народни оркестри. И това си остава неговата страст и днес, заедно с любовта към преподаването и възпитаването на децата в любов към музиката и фолклора.
Преподаването започнал още като студент, след като преподавателят му и диригент на ДЮФА „Българче” доц. Митко Димитров го поканил да работи с най-малките в ансамбъла. С детския оркестър на „Българче” направил първата си авторска пиеса „Тракийски нюанси”. Започнал да пише и солови песни, а в същото време работел с най-малките, които за първи път хващали музикален инструмент. Като диригент на подготвителния оркестър на ДЮФА „Българче” има много успехи. Неговите деца печелят наградата на кмета на Варна в конкурс миналата година, отличени са с първо място в надсвирване в Стражица придружено с видеоклип за водеща фолклорна телевизия. Самият Стефан има награда за най-добър млад музикален педагог от Варна и още признания за него и децата, които го карат да бъде удовлетворен от работата си с „Българче”.
Поставял е пиеси на Коста Колев, който често наричат Патриарха на българската народна музика. Работил е с много добри музиканти, а с помощта на един от най-добрите гайдари от новото поколение изучил и гайдата само за десетина дни. Всъщност интерес към гайдата имал още като ученик и като бил в 12 клас искал да си купи инструмента. Запалил се истински от Божидар Симеонов, който е смятан за един от най-добрите в момента гайдари. Божидар е от Видинско и свири доста неприсъщи за гайдата неща – сръбски и влашки фолклор, турски мелодии. Импровизира с много неща и е страхотен интерпретатор, споделя Стефан. Божидар му помогнал в началото, като го научил на основните неща, а после трябвало да се учи сам.
Стефан има истинска родопска каба гайда, направена от Николай Беляшки – един от най-добрите майстори на това музикално чудо. Има си и джура гайда – едни я наричат шопска, други тракийска, общото е по-тънкият и писклив звук.
Имам предпочитание към начина на изпълнение, а не към фолклорната област. Когато изпълнителят е добър, всяко парче може да ти допадне, споделя Стефан своите предпочитания. Той не се страхува да пробва и да прави смели експерименти. За магистърския си концерт написал пиеса, в която забъркал джаз и фолклор и тя била приета страшно добре от публиката. Пиесата започва със соло на контрабас, докато останалата част от оркестъра щрака с пръсти. Основата в тази част е песен на Рей Чарлз. После се преминава към право хоро в чалгаджийски стил. Само че Стефан уточнява, че използва думата чалга в оригиналното й значение като музика. Терминът чалгия е вкаран от фолклорните музиканти в смисъл на виртуозно, импровизаторско изпълнение. После му е вменен смисълът за нещо пошло, обяснява младият музикант. Та след импровизациите на тема право хоро, в пиесата му следва валс и накрая следва отново джаз – пиеса за пиано на Скот Джоплин в стил рагтайм, която Стефан обичал да свири като ученик. Съвсем за финал творбата му се връща към народното звучене с няколко фолклорни такта.
През ноември 2018 г. Стефан се връща в училището, което го е създало като музикант, но вече като учител. Преподава музика на ученици от 3 до 7 клас и дори е класен на петокласници. Най-голямо удоволствие му доставя работата с най-малките, признава младият учител. Те са най-естествени и емоционални. Приемат музиката искрено и са готови да се отдадат на изкуството.
Целта на Стефан като учител е да запази този естествен порив към красивото у децата. Искам те да обичат изкуството, музиката и фолклора. Искам да уважават творците и изпълнителите и въобще да уважават чуждия труд. Мисля си, че ако тези неща се възпитават в най-ранна възраст, ще израстват по-добри хора, казва Стефан Печикамъков.
Работата с деца в оркестър и в училище е много различна. В оркестъра все пак са събрани такива, които искат да се занимават точно с това. В училище първата голяма битка е да намериш начин да им привлечеш вниманието и да го насочиш там, където смяташ, че е правилно, обяснява Стефан. Неговият метод на преподаване е с по-малко думи и повече музика. Търси различни по стил неща, които да са интересни на децата, да ги накарат да се вслушат и да оценят красивото. Зедно с директорката на училището Нели Атанасова организирал вокални групи за народно пеене и търсят начин как да започнат сериозно обучение на млади музиканти. Стефан има вече 4 деца – три момчета и едно момиче, които обучава на гайда. Има и още желаещи, но има и проблем – липсата на инструменти. Децата учат на неговата гайда, но само с един инструмент за много хора не се получава. Дори и евтина гайда обаче стъпва на около 400 лева, така че трудно някой родител ще инвестира в инструмент за детето си. Затова търсят други варианти как да направят обучението по-достъпно за повече деца.
Аз съм имал трудни моменти, когато са ми се подигравали, че се занимавам с народни инструменти. Смятам обаче, че децата не са виновни за това. Виновни са големите, които не са ги научили да оценяват нашата музика и въобще труда на музиканта. Затова и харесвам работата с деца и ми допада, че имам възможност да изградя уважение към творчеството и любов към фолклора, казва Стефан Печикамъков.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Стефан Печикамъков
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати