Сряда, 05 Юли 2023
            
Култура Лясковец

Лясковската школа „Потомци“ спечели награди в национален фолклорен конкурс

  04.04.2023 12:24
Лясковската школа „Потомци“ спечели награди в национален фолклорен конкурс

С много награди и отличия се завърнаха възпитаниците от лясковската Школа за народни инструменти „Потомци“ от XXVIII Национален детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“. Престижният фестивал, който се проведе в три дни във Варна, събра таланти от различни български школи и училища. Близо три десетилетия конкурсът изпълнява мисията, завещана от създателя му - да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура. Конкурсът е в календара на Министерството на образованието и науката.

Тази година в журито бяха Димитър Христов - диригент на оркестъра за народна музика към БНР, Костадин Генчев - солист към ОНМ на БНР и композитор, Ангел Добрев - солист в ОНМ на БНР и композитор, Петьо Костадинов - солист към ОНМ на БНР и Ваня Монева - диригент на хор „Ваня Монева“. Журито даде висока оценка за труда на лясковските деца и техния ръководител Стефан Печикамъков.

Комисията присъди в раздел „Народни оркестри“ първо място на „Потомци“ за отлично представяне и осем индивидуални награди. На гъдулка първо място спечели Денислав Йосифов, с второ място се завърна Ния Илиева, трето място завоюва Габриела Шумкова, а поощрителни награди бяха дадени на Михаела Тодорова, Вероника Атанасова, Росен Тонев, Никола Симеонов и Калоян Иванов.

„Потомци“ продължават смело напред към новите предизвикателства. Тази събота и неделя им предстои да бъдат домакини на Втория национален фолклорен фестивал „Потомци“. Изявата е подкрепена от лясковското читалище „Напредък-1870“ и се организира с финансовата помощ от Община Лясковец. След първото успешно издание през май миналата година, домакините от лясковската школа се подготвят да посрещнат отново свои приятели от различни краища на България. Събитието ще протече в два последователни дни – на 8 и 9 април 2023 г. Изпълненията на участниците ще бъдат в читалището, като в събота започват в 10:00 часа, а в неделя в 11:00 ч.

Гала концертът на лауреатите е в съботната вечер – на 8 април в салона на читалището с начало 19:00 часа.


Ключови думи
Потомци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати