Сряда, 24 Апр 2024
            
Горна Оряховица Темида

Две дела тръгват през февруари в ГОРС срещу МБАЛ за обезщетението за смъртта на убитата от кучета санитарка

  20.01.2024 10:44
Две дела тръгват през февруари в ГОРС срещу МБАЛ за обезщетението за смъртта на убитата от кучета санитарка

Две дела тръгват в Районен съд Горна Оряховица с искане за обезщетение на близките на убитата от кучета санитарка миналата година. Синът и родителите на загиналата Мирослава искат общо 500 000 лева от работодателя й МБАЛ „Св. Иван Рилски”, тъй като инцидентът е признат за трудова злополука. А е трудова злополука, защото е настъпила, докато жената е отивала на работа. В същото време единственият обвиняем по случая – човекът, който трябвало да храни кучетата, още чака своя процес близо година след трагедията.

На 9 февруари Съдът ще гледа иска от името на малолетния син на починалата. Търсят се 200 000 лева, които да обезщетят загубата му. На 12 февруари друг съдебен състав ще гледа иска от името на родителите на Мирослава. За всеки от тях се претендират по 150 000 лева.

Ако Болницата бъде осъдена, ще трябва да плати и лихвите, както и разходите. Това ще е сериозен трус за здравното заведение и реално се очаква общинският бюджет да поеме тежестта при такъв развой на събитията.

Заради това миналата година бе направен опит за извънсъдебно споразумение, но преговорите не дадоха резултат. Казусът бе много горещо обсъждан от общинските съветници в предишния мандат и част от тях поискаха управителят на МБАЛ д-р Иван Иванов да поеме отговорност. Той подаде оставка, но тя не бе приета. След това Общинският съвет му даде карт бланш да сключи споразумение до 250 000 лева. Близките отказаха и се премина към съдебно решаване на спора.

Трагедията с 40-годишната Мирослава се случи преди почти година – на 30 март 2023 г. Жената, която по това време живеела в Долна Оряховица, отивала на работа рано сутринта, но била нападната от пет кучета. Аутопсията показа, че е починала от кръвозагуба, а в стомашното съдържание на набързо убитите животни се откри неин биологичен материал. С две думи освирепелите от глад животни са яли от жената. Арестуван беше човекът, който трябвало да се грижи за кучетата. Той още чака процес, но вече не е в ареста.


Ключови думи
санитарка Долна Оряховица обезщетение
Последни
Седмицата
Анкета