Сряда, 24 Апр 2024
            
Политика

Людмила Илиева: Вече няма да има нищо скрито в работата на общинските съвети

  19.01.2024 12:00
Людмила Илиева: Вече няма да има нищо скрито в работата на общинските съвети

Работата на местните власти вече ще протича при максимална прозрачност, след приети на второ четене промени в ЗМСМА. Това съобщи великотърновският народен представител и зам.-председател на парламентарната група на ПП-ДБ Людмила Илиева.

Според утвърдените от НС промени, дневният ред и материалите за всяко предстоящо заседание на Общинските съвети в страната, а също и на постоянните комисии към тях, задължително ще се публикуват в интернет страницата на общинския съвет или на съответната община, в отворен формат, позволяващ директно извличане на текстова информация.

Заседанията на местните парламенти, както и на комисиите вече трябва се излъчват в реално време в интернет, като записите ще се съхраняват и ще са достъпни на съответната интернет страница. Протоколът от всяко заседание ще се публикува в отворен формат.

Промените влизат в сила от първи февруари, а текстът, засягащ живото излъчване на заседанията – от 1 юли тази година.

До момента в повечето общини в страната гражданите имаха достъп само до заседанията на общинските съвети, докато работата на комисиите се отразяваше единствено с протоколи, които не навсякъде бяха достъпни за хората.  

Това е много важен инструмент за контрол от страна на гражданите, категорична е юристът и народен представител Людмила Илиева, според която повече нищо няма да остава скрито в работата на общинските съвети. По думите и́ прозрачността, която приетите промени осигуряват, ще гарантира целесъобразност в решенията на управниците.

Людмила Илиева припомни, че по предложение на общинския съветник Цанко Цонев, ОбС – Павликени пръв в страната въведе такава практика, утвърдена в правилника за дейността на местния парламент.


Ключови думи
Людмила Илиева
Последни
Седмицата
Анкета