Събота, 20 Яну 2024
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

Радан Кънев и Йордан Байчев увлякоха горнооряховчани в разговор за местната, националната и европейската политика

  21.10.2023 21:31
Радан Кънев и Йордан Байчев увлякоха горнооряховчани в разговор за местната, националната и европейската политика

Евродепутатът Радан Кънев подкрепи днес кампанията на Йордан Байчев като кандидат за кмет на община Горна Оряховица от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“. Вместо да прави партийни сбирки обаче, домакинът покани на разговор в Скай бар „Амбарица“ представители на различни съсловия - най-вече учители, лекари, предприемачи с малък и среден бизнес.

Основен стълб в моята програма е, че ще се опра на хора, които имат опит и знания в съответната сфера. Вече анонсирах, че ще организирам три борда към кмета на Общината, които ще подпомагат създаването на политики. Но си казах „Защо да чакам да стана кмет, може да го направим още сега“, обясни Йордан Байчев в началото на срещата.

В ролята на своеобразен модератор на дискусията влезе народният представител Людмила Илиева. От двете ми страни са застанали двама от най-стойностните хора, които опознах по време на своя вече не толкова малък опит в политиката. Участвам в кампании от близо 15 години, но тази е различна. Сега аз съм на заден план, но подкрепям човек, който заслужава да получи възможност да реализира идеите си, каза Людмила Илиева.

Радан Кънев заяви подкрепата си с два примера. Аз познавам Йордан Байчев от доста години и са много малко хората сред моите познати, които имат толкова широка обща култура, умеят да разбират нещата и които ги е грижа за средата около тях, въведе в темата Радан Кънев.

Първият пример за качествата на Йордан Байчев е свързан с Академия „Атанас Буров“, която обучава млади хора в политически и обществени знания. Вече са завършили 6 випуска, а след изборите ще започне седми. Подготвени са стотици млади и не толкова млади, но ангажирани с обществените процеси, хора, които могат да заемат мястото на сегашното поколение политици.

Знам през какви трудности мина Академията и знам какъв е личният принос на Йордан тя да оцелее. Убеден съм, че той е от хората, които искат всяко нещо да става хубаво и устойчиво, даде първият си довод в подкрепа на кандидата за кмет на Горна Оряховица Радан Кънев.

Вторият довод изненада дори и похваления, който истински се разсмя, че го препоръчват чрез програма срещу хепатита. Евродепутатът разказа за срещите си с министъра на здравеопазването на Швеция по време на шведското председателство на ЕК. Така се запознал с програмата на шведите за нулева заболяемост от хепатит през 2030 г. Програмата започнала през 2010 г. и на всеки пет години се прави ревизия на постиженията. По средата били преизпълнили очакванията сред шведите, но напредъкът сред мигрантите не бил голям.

Бях впечатлен и разговарях с нашите министри (поради честата смяна на кабинетите имах възможността да говоря с трима). Оказа се, че ние дори не сме сигурни колко са заболелите в България от хепатит в момента. Камо ли да прогнозираме какво ще е през 2030 г. Може да ви се стори отвлечено, но точно наличието на план и стратегия е козът на Йордан Байчев, каза Радан Кънев в своето встъпление.

Не го казвам случайно, защото Йордан има забележителна обща култура, но има и не по-малко забележителна стратегическа мисъл и чертае стъпките си години напред. Това е нещо, което ни липсва и което е голямо негово предимство, завърши евродепутатът.

Това е голямата цел, която си поставям – да се работи с план за години напред. Другото е работа на парче, което поражда зависимости. Искам отсега да знаем как си представяме Горна Оряховица поне 20 години напред, каза в отговор Йордан Байчев.

Последва свободна дискусия, в която се засегнаха както глобални теми за климатичните проблеми, въглеродните емисии, залесяване и опазване на горите, така и национални въпроси за управляващата коалиция или сътрудничество с ГЕРБ, за да се стигне до чисто общински проблеми, които се очаква да реши Йордан Байчев, ако стане кмет.

Участниците в срещата питаха много неща Радан Кънев, който е доказал, че умее да свежда голямата европейска политика в разбираем вид и до най-обикновените хора. Споделяха се проблеми, даваха се съвети.

Аз искам да чуя вашето мнение. За мен е важно какво вие мислите и за голямата политика, но най-вече за това, което се случва при нас. Искам да разбера вашите нужди и очаквам да чуя вашите предложения, защото местната власт трябва да отговаря на потребностите на такива като вас, обяви още в началото на срещата Йордан Байчев.

Покрай разговорите по различни теми, които са част от проблемите, но и от които може да излезе решението им на местно ниво, Йордан Байчев сподели и основната ос, по която ще се движи неговото управление. На въпроса като каква виждаме Горна Оряховица след 20 години не бих отговорил, че я виждам като туристически град. Горна Оряховица изначално и от векове се е развивала като индустриален и търговски център. Това трябва да възстановим, започна Байчев, допълвайки с подробности своя план за икономическо развитие. С него са свързани и плановете за съвременна инфраструктура и най-важното – стоп на демографския срив.

Минавайки през цяла Североизточна България в последните дни, се уверих, че има промяна и регионът изглежда по-добре отпреди 5-6 години. Видях обаче, че има и разлики. Някъде е по-добре, другаде не толкова. Мисля, че разликата идва от това колко му пука на съответния кмет. Убеден съм, че на Йордан Байчев му пука. Виждал съм го как се бори за своите каузи, каза Радан Кънев.

Йордан Байчев и кандидатите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ може да подкрепите с №66 в бюлетините.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Йордан Байчев Радан Кънев Горна Оряховица Людмила Илиева
Последни
Седмицата
Анкета