Неделя, 15 Oct 2023
            
Павликени Политика

Депутатът Людмила Илиева: Недопустимо е печалбата на няколко души да е за сметка на здравето на хиляди

  16.07.2023 12:20
Депутатът Людмила Илиева: Недопустимо е печалбата на няколко души да е за сметка на здравето на хиляди

Недопустимо е интересът и печалбата на няколко души да се поставят над здравето и поминъка на хиляди хора. Това коментира великотърновският народен представител и ексобластен управител Людмила Илиева, по повод решение на ВАС – София от миналата седмица. С него, по жалба на инвеститора, състав на съда отмени решение на РИОСВ – Велико Търново за спиране на инвестиционно намерение край павликенското село Върбовка. Проектът, на който сега отново е дадена зелена светлина, е за изграждане на завод за каменна вата, с енергоизточник – инсталация за горене на отпадъци, която може да се окаже най-голямата за цяла Европа.

Странен факт е, че Община Павликени не е направила дори опит да бъде конституирана като страна по делото, за да защити интересите на гражданите си, каквито изявления са правени във времето. Това коментира юристът и народен представител Людмила Илиева, като посочи, че в хода на производството са конституирани заинтересовани страни като гражданското сдружение „Ти решаваш“, „ЕкоПрод“ ООД, Сдружение с нестопанска цел „Балканка“, Сдружение „За земята – достъп до правосъдие“ и дори физическо лице.

„Всички те са изразители на общественото недоволство, срещу този опасен за околната среда, поминъка и здравето на хората проект. Ръководството на Общината обаче е избрало да не заеме страна – доста любопитно поведение“, коментира депутатът.

Людмила Илиева изрази надежда казусът да отиде на по-високата съдебна инстанция, където да бъде взет предвид интересът на гражданите и той да бъде защитен.

Още през 2022 г., като областен управител, Людмила Илиева прие каузата на павликенчани и на сдружението им „Ти решаваш“. То бе създадено именно по повод инсталацията за горене на отпадъци и с цел да брани чистотата на плодородния павликенски край. От позицията си на областен управител, Илиева направи първите реални стъпки за отпор срещу инвестиционното намерение, като върна, а после оспори и по съдебен ред, решение на ОбС – Павликени, свързано с него. По думите на Людмила Илиева проблемът застрашава не само жителите в Павликенско, а и хората във всички близки общини и области. Битката не спира дотук, категорична е тя.


Ключови думи
Людмила Илиева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати