Понеделник, 23 Oct 2023
            
Политика

Депутатът Людмила Илиева: Предлагаме 24 май да бъде националният празник на България

  23.07.2023 15:26
Депутатът Людмила Илиева: Предлагаме 24 май да бъде националният празник на България

24 май да бъде българският национален празник. Това е вписано в текстовете за промени в Конституцията, които предлагат ПП-ДБ, съобщи великотърновският народен представител Людмила Илиева. Според предложението, пълното име на празника ще бъде Ден на българското слово, просвета и култура и на кирилицата.

„Този ден е безспорен за всеки българин, празник е на българския дух, който ни обединява, вместо да разпалва дискусии и противопоставяне“, коментира Людмила Илиева, като уточни, че останалите празници не променят статута си и остават официални.

С предлаганите промени се въвежда мандатност за кметовете на общини и те няма да могат да управляват повече от два мандата.

Въвежда се възможността за индивидуална конституционна жалба от всеки гражданин, което е много важна промяна, посочи Людмила Илиева.

Реформира се института на служебните кабинети – редовно правителство ще продължава да изпълнява функциите си при неработещ парламент, до насрочване на нови избори.

Част от промените засягат ВСС – разделянето му на два самостоятелни съвета, прокурорски и съдийски, и редуциране на мандата му на четири, вместо досегашните пет години.

Намаляват се и мандатите на главния прокурор и на председателите на ВКС и ВАС – на пет, вместо досегашните седем години. Процедурата около избора на главен прокурор и председатели на върховните съдилища, вече няма да завършва с президентски указ.

Главният прокурор, практически ще бъде администратор, а не върхът на една пирамида и от него няма да зависи кариерното израстване на прокурорите, обясни още юристът и народен представител Людмила Илиева.

Проектът за промени в Конституцията на „Продължаваме промяната – Демократична България“ бе представен пред медиите, съвместно с инициативата "Правосъдие за всеки" и по думите на Илиева е плод на дългогодишните усилия на демократичната общност за реална съдебна реформа.

 


Ключови думи
Людмила Илиева
Последни
Седмицата
Анкета
На 29 октомври ще гласувам за

Резултати