Събота, 17 Фев 2024
            
Горна Оряховица Политика

Народният представител Людмила Илиева: Настоящата форма на управление е сложна, но към момента е без алтернатива

  18.11.2023 13:17
Народният представител Людмила Илиева: Настоящата форма на управление е сложна, но към момента е без алтернатива

Надявам се, че в края на годината ще имаме приет бюджет, коментира великотърновският депутат в телевизионно интервю

Вотът на недоверие ще бъде неуспешен, а несъстоялото се тази седмица гласуване е прецедент, който заслужава да се изучава и в исторически, и в политически план. Това каза великотърновският народен представител и зам.-председател на ПГ та ПП-ДБ Людмила Илиева в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS. На въпрос намира ли пряка връзка между отхвърлянето на закона за дерогацията на Делян Добрев и напускането на ГЕРБ от залата, когато трябваше да се гласува вота, народният представител каза: „Такава пряка връзка е съвсем логично да бъде направена“. По думите й ГЕРБ не са дали на партньорите си обяснение защо напускат залата.

По повод законопроекта на Делян Добрев, Людмила Илиева коментира, че той е еднолично внесен и предвижда изключително кратък, тридневен, срок за преустановяване действието на дерогацията. „Ние не го подкрепихме, защото считаме, че по този начин може да бъде застрашен интересът на българските граждани – да възникне дефицит на петрол и всички негови производни на българския пазар – тоест да няма бензин в бензиностанциите и дори да го има, да бъде на много по-висока цена“.

Именно по тази причина от ПП-ДБ са внесли законопроект за отпадане на дерогацията между 1 и 15 март следващата година, обясни депутатът. Предложението е направено и на база докладите на ДАНС и Военното разузнаване от Съвета по сигурността към МС, състоял се в четвъртък. Да бъдем упреквани, че защитаваме интересите на Путин е странно, заяви депутатът.

Настоящата формула на управлението е сложна, но към момента тя е безалтернативна. Защото от едната страна е тревожната и много динамична външнополитическа обстановка, а от другата – вероятността отново да управляват служебни правителства на Румен Радев.

„Осъзнаваме, че търпим щети, влизайки в това управление, но то няма алтернатива на този етап и като отговорни български политици ние трябва да изпълним това, което се очаква от нас – да дадем сигурност и предвидимост на българските граждани“, коментира Людмила Илиева.

По думите й Народното събрание трябва да се върне към приоритетните си задачи, които не са никак малко. В това число е процедурата по приемане на бюджета за догодина, както и редица закони по Плана за възстановяване и устойчивост, с чийто прием страната ни вече закъснява.

Относно разногласията за бюджета, депутатът коментира: „В Народното събрание, това е нашата задача – диалог и да намираме правилните решения, в интерес на хората. Аз се надявам, че разговори ще има и ще може в края на тази година да имаме приет бюджет!“

По-късно стана ясно, че министър Асен Василев е постигнал съгласие с партиите, подкрепящи правителството, Проектът за държавния бюджет да бъде преработен, за да тръгне процедурата – обсъждане от тристранен съвет, приемане от МС и внасяне за разглеждане в Народното събрание.

Снимка: Nova.bg


Ключови думи
Людмила Илиева народен представител
Последни
Седмицата
Анкета