Петък, 22 Мар 2024
            
Горна Оряховица Общество

ОбС се отказа от ремонт на детската градина в Калтинец, обмисля се децата да бъдат прехвърлени в ДГ „Божур“ на Гарата

  22.12.2023 12:07
ОбС се отказа от ремонт на детската градина в Калтинец, обмисля се децата да бъдат прехвърлени в ДГ „Божур“ на Гарата

Общинският съвет в Горна Оряховица оттегли съгласието си да бъде реализиран проект за енергийна ефективност на детската градина в Калтинец, а покрай дебата стана ясно, че Общината иска да закрие детското заведение и да прехвърли децата в ДГ „Божур” на Гарата.

Проектът за ремонт на седмичната детска градина „Детски свят”, която е филиал на ДГ „Елена Грънчарова” се финансира от Националния доверителен фонд с 417 697 лв. Общината трябва да осигури съфинансиране от 200 728 лв. Съгласието за участие във финансирането бе дадено от ОбС през юни т. г., а вчера бе оттеглено след дълги дебати.

Сградата на градината е строена през 1934 г. и вече е в много лошо състояние, освен че по начало не е подходяща за детско заведение, обясни зам. кметът Петя Иванова. Освен това заради намаляващата раждаемост и промяната на икономическата заетост е намалял интересът и към седмичната грижа. В градината има слаба посещаемост. На 12 декември тя и кметът Николай Рашков са посетили детската градина и в този ден заварили 12 деца. Докато персоналът е 13 души.

Чрез спечеления проект се финансират единствено и само енергоспестяващи мерки, ремонт на помещенията не е предвиден. Това означава, че Общината трябва да осигури още средства, за да бъде градината годна за ползване, мотивира още отказа от проекта Петя Иванова.

Сградата не е годна за отглеждане на деца, това е факт, но вместо да се търсят пари за ремонт, децата трябва да бъдат насочени към детската градина на Гарата, смята общинската администрация.

В ДГ „Божур” на Гарата има много по-малко деца от капацитета й. Сградата също се нуждае от ремонт и е по-целесъобразна да се инвестира в нея и там да се прехвърлят децата от Калтинец. Като в същото време се запази и услугата седмична грижа.

Справката за броя деца за двете градини показват, че в „Божур“ 12 са 2-годишните, в „Детски свят“ – 9. 3-годишните са съответно 18 и 8, 4-годишните – 9 и 11, 5-годишните – 14 и 11, 6-годишните – 16 и 11.

Взети заедно те правят нормални групи, но дали е възможно това механично събиране на две детски заведения?

Идеята срещна остър отпор от групата на ГЕРБ и Деница Цветанова, която спори по темата с кмета от няколко дни във Фейсбук, зададе ред резонни въпроси – родителите на децата от „Детски свят“ ще имат ли възможност да ги водят в „Божур“, защо именно „Божур“ е избрана, родителите съгласни ли са, ще се запази ли услугата седмична детска градина, какво ще стане със сградата на „Детски свят“ и т. н.

Григор Минков пък припомни събитията около предложението за закриването на училището в Поликраище преди няколко години, довело до протести и напрежение.

Не бе спестен и коментарът, че хората, които организираха протестите в Поликраище, сега вече затварят детски градини.

Колеги, да не стане така, че вместо да спасим една детска градина, да загубим две, предупреди председателят на постоянната комисия по образование към ОбС Иван Момъков. Проблемът в Горна Оряховица е, че години наред закърпваме дупки. Не предприемем ли цялостна стратегия, ще се наложи да решаваме още по-сериозни проблеми, допълни Момъков.

В крайна сметка обаче предложението за отказ от проекта за ремонт мина убедително с 19 гласа за, 6 против и 3 въздържали се.

Доколко успешно ще бъде прехвърлянето на децата от Калтинец на Гарата е много под въпрос. А каво ще стане с детските градини по селата, където децата са още по-малко от тези в Калтинец? И сега децата от малцинствата трудно проговарят български докато стигнат до училище. Без детски градини ще имаме не сегрегирани, а напълно изолирани общности и икономиите в тази сфера са опасни.

Елена Велкова


Ключови думи
Детска градина Калтинец "Детски свят" Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета