Петък, 26 Яну 2024
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

Йордан Байчев: Аз съм единственият кандидат, който вече е побеждавал ГЕРБ на избори. Ще го направя пак

  27.10.2023 11:26
Йордан Байчев: Аз съм единственият кандидат, който вече е побеждавал ГЕРБ на избори. Ще го направя пак

Йордан Байчев е кандидат за кмет на Община Горна Оряховица, издигнат от ПП „Продължаваме промяната – Демократична България”. Коалицията е с №66 във всички бюлетини.

-Г-н Байчев, кампанията почти приключи, промени ли с нещо тя вашите виждания за състоянието на общината?

- За тези интензивни четири седмици мнението и заключенията ми за състоянието на общината не само не се промениха, а се затвърдиха още повече. Община Горна Оряховица е в застой – гражданите са без перспектива, бизнесът е притискан, младите хора виждат бъдещето си другаде, а възрастните се чувстват забравени.

В същото време общината е потънала дълбоко в рутината, без да се допуска различна гледна точка, няма живец и перспектива.

Ние не можем да си позволим да стоим повече в това безвремие, в тази задушлива и задушаваща атмосфера. Време е да проветрим, да отворим прозорците и вратите на общината, както преносно, така и буквално да вкараме свеж въздух, свежи идеи и нова енергия.

На нас не ни трябват отегчени и самодостатъчни управляващи, трябва ни амбициран кмет с мотивиран екип, който ще промени изцяло модела на управление на общината.

-Как Вие ще промените това състояние и кое е първото нещо, с което ще се захванете, ако станете кмет?

-За да променим бъдещето и да начертаем ясна пътна карта за развитие, първо трябва да сме наясно с актуалната картина и финансово състояние на общината. Затова първото действие, което ще предприема, е да проверя и осветля всички плащания от общината за последните 8 години. Трябва да знаем къде са похарчени парите на данъкоплатците и в какво финансово състояние се намира Общината.

Съвсем естествено е да гарантирам, че от момента, в който влезем като управленски екип, ще се знае кога, къде, как и защо е постъпил и е изразходван всеки лев от общинския бюджет. Прозрачността и честността пред гражданите е мой основен приоритет.

Наясно съм с проблемите – и ежедневните, и по-кардиналните. И с това, че решението им не търпи отлагане. Наясно съм, че хората искат по-добри улици, уредени междублокови пространства, повече площадки за децата, по-модерна болница, да е по-чисто и по-зелено.

Но най-важното, което искат нашите съграждани, е да не бъдат лъгани. Да знаят какво предстои да се направи в техния квартал, на тяхната улица, свързано ли е с по-цялостен план за развитие и, разбира се, да знаят колко ще струва и от къде ще дойдат парите.

Когато работим с ясен план, точка по точка, тогава ще бъдем честни пред гражданите и ще свършим реална работа, а не такава на парче и за отбиване на номера. Когато има план - няма зависимости. Когато има нещо съмнително - се работи без план.

Аз ще работя с ясен план и прозрачно за всички.

-Какъв е Вашият план за развитие на Общината?

-Моят план включва няколко основни направления – икономическо развитие, модернизиране на болницата, създаване на общинска полиция, която да упражнява контрол и да дава сигурност и ред и нов подход към населените места, за да ги развием и да ги направим по-уредени и развити.

В областта на икономиката основната цел е създаване на работещ интермодален терминал, което ще направи Горна Оряховица най-големия логистичен и транспортен център в Северна България. Имаме всички дадености за това – подходящо географско местоположение на кръстопът, ЖП гара, летище и свързаност с основни пътни артерии. Нужна е воля и координирана работа с централната власт, за да се реализира такъв проект и аз ще дам всичко от себе си, за да се случи. Ако трябва, всяка седмица ще бъда при министъра на регионалното развитие, при министъра на икономиката, при министъра на транспорта, а ако трябва и при министър-председателя, за да ги убедя, че този проект ще изведе нашия регион на качествено ново ниво и ще развие не само нашата община, но и съседните и цяла Северна България.

Освен това ще създам борд по икономика и бизнес към кмета, в който ще се съветвам с местните предприемачи – от големите фирми до малките семейни бизнеси, за развитието на икономическата среда и привличането на инвестиции.

В сферата на здравеопазването и социалната политика ни предстои много работа. Нашата болница е една от най-големите общински болници и трябва да я направим модерна и с работещи отделения и лекари във всички медицински направления. Съвместно с борда по здравеопазване и социални дейности, който ще създадем, ще разпишем план за привличане на лекари и цялостно развитие. Освен това предвиждаме да създадем Център за превенция и подкрепа на хора със зависимости и техните семейства.

В сферата на сигурността предвиждаме решение, което ще се направи за пръв път в нашата община – ще създадем общинска полиция с реални правомощия, която да се грижи за спазването на обществения ред и правилата и ще може да санкционира.

Относно населените места ще предложа изцяло нов подход. В нашата община има 12 прекрасни села, в които живеят близо 10 000 души. Това са работливи и стойностни хора, които заслужават да имат по-добри улици, реновирани паркове, нови детски площадки и чисти и ремонтирани здравни служби. Всички решения за нашите села ще се вземат на място заедно с хората в тях, а не в кабинетите на общината.

Когато изпълним този план, община Горна Оряховица ще има проспериращ бизнес с по-високи доходи за гражданите, ще има модерна болница, ще осигурим сигурна и безопасна среда на хората, а селата ще бъдат подредени и китни.

-Има още няколко претенденти за кметското място. Защо смятате, че хората ще изберат Вас?

-Хората ме познават и знаят, че имам необходимите знания и енергия да свърша тази отговорна задача – да променя модела на управление на общината и да реализирам идеите си.

Освен това, аз съм единственият кандидат, който е побеждавал ГЕРБ в пряк сблъсък на избори. Преди четири години се изправих срещу същото статукво в Долна Оряховица и, заедно с хората, доказахме, че когато има смелост и воля, можем да победим схемите и да спечелим честно.

Убеден съм, че ще го направим и на ниво община, защото нищо не може да спре желанието на хората за промяна, а аз мога и знам как да я осъществя. Затова призовавам всички жители на община Горна Оряховица – бъдете смели, повярвайте в себе си излезте и гласувайте и заедно ще успеем.

Йордан Байчев и кандидатите на „Продължаваме промяната – Демократична България” са с №66 в бюлетините.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Йордан Байчев Продължаваме промяната - Демократична България Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета