Четвъртък, 25 Яну 2024
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

Ясен Янков, кандидат за кмет на Първомайци от ПП ГЕРБ: Да си кмет не е привилегия, а отговорност

  26.10.2023 16:00
Ясен Янков, кандидат за кмет на Първомайци от ПП ГЕРБ: Да си кмет не е привилегия, а отговорност

Най-голямото село в общината се управлява вече 16 години от един и същи човек. Когато Ясен Янков спечели първия си кметски мандат в Първомайци, беше сред най-младите кметове, а вече е в своята зрялост и само след дни ще празнува 50-годишен юбилей.

Той е винаги до нас, по което и време да му се обадим, ще се отзове, за да помогне и затова му имаме доверие, казват за него съселяните му. Не че си няма критици, разбира се. Но те пък му дават стимул да работи още повече.

Последната придобивка за селото, извоювана с усилията на кмета, е дрогерията, която ще отвори още следващия месец. Но това е само едно от нещата, с които отчита работата си през последния мандат. А той беше изключително труден заради поредицата от кризи – ковид, икономическа, политическа криза и все още недостатъчно стабилизирано държавно управление.

Считам, че изпълних поетите ангажименти и мога да застана пред вас с гордост от постигнатото за село Първомайци. Благодаря, разбира се, на кмета на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и екипа му за оказаната подкрепа, казва дни преди поредния си изборен изпит Ясен Янков.

Първомайци влиза в новия мандат с проект за асфалтиране на 12 улици. Необходимата сума за улични ремонти – 20 милиона лева, е непосилна за общинския бюджет и ще се търси финансиране по европейски програми и проекти. Амбициозна програма, но необходима за село, което привлича все повече нови жители. Първомайци е сред малкото села, които имат 100% водоснабдяване и канализация.

Предстои обаче подобряване на уличната мрежа. Всъщност доста се направи и през последния мандат.

Извърши се основен ремонт на отсечката на главен път II-53 Свищов – Елена в частта, която преминава през Първомайци, т.е главната улица на селото вече не е кошмарът на всички шофьори.

Служителите на кметството направиха и частично нова тротоарна мрежа по главния път, около 400 кв. м. Както и ремонт на тротоари на ул. „Княз Александър Батенберг“ и ул. „Васил Левски“ над 1000 кв. м.;

Асфалтираха се улиците „Райна Княгиня“, „Волга“, „Цар Самуил“, „Цар Иван Асен“, „Околчица“, „Люлин“, „Клокотница“,  „Стара планина“, „Витоша“. Улица „Филип Тотю“ е обработена с фрезован асфалт;

През 2021 година се изгради и нова площадка за фитнес на открито, спорт и почивка в парка до площад „Съединение”;

Продължи ремонтът на сградата на пенсионерския клуб в новата му част със средства от Общината.

Извършен е частичен ремонт на покрива на читалището;

Благодарение на отпуснати средства от правителството и общината, през 2021 година се проектира и изгради Мултифункционално игрище за футбол, баскетбол и волейбол на стойност 420 хиляди лева.

Особени усилия се отделят за хигиенизиране на селото с доставка на нови контейнери за смет, извозване на зелените отпадъци, редовно косене и поддръжка на зелените площи и обществените пространства.

Грижата за детската градина и училището са първостепенна задача. Първомайци е живо село с немалко млади хора и деца. През 2023 г. групите в ДГ „Здравец” се увеличиха от три на четири.

Искам нашата детска градина и училището да предоставят условия, каквито имат и в общинския център, казва Янков.

Изготвен е технически проект за саниране на сградата на Детската градина. В ОУ „Елин Пелин“ се извърши ремонт на сградния фонд на училището – подмениха се прозорците и вратите с РVC, сложиха се окачени тавани, нова инсталация, СТЕМ кабинет.

Извърши се подмяна и в двете учебни сгради на отоплителната система, като се премина на екологично чисто гориво - пелети.

НЧ „Иван Вазов 1893“ и Клуб на пенсионера „Дълголетие“ работят много активно и поддържат традициите живи. Инициативите им стават все повече, и все повече жители на селото се включват в тях.

Няма населено място в Община Горна Оряховица, където да се честват толкова празници отколкото в село Първомайци. Това е селото с най-много възстановени традиционни празници и обичаи.

Църковния празник Йордановден с ритуала по хвърлянето и ваденето на кръста от ледените води на река Янтра;

Тодоровден, така наречения Конски Великден;

Празник на Първомайския разсол, където си дават среща майстори готвачи от различни населени места;

Спасовден – празник на село Първомайци;

Продължават традиционните землячески срещи с първомайчани, живеещи в други градове и села;

Възстановяването на футболния клуб е особена гордост на Ясен Янков. Четири поредни години отборът на селото е шампион в Областна група Юг.

Всичко казано дотук е станало възможно до голяма степен заради подкрепата, която имаме от инж. Добрев и Общината. Работим добре, защото имаме общи виждания какво трябва да прави един кмет. Надявам се, че това единомислие ще се запази и добрият синхрон ще ни позволи да направим още добри неща за нашето село, коментира Ясен Янков.

Програмата му за следващите 4 години е повече от амбициозна.

1.В частта за благоустрояване се включва

-асфалтиране на улици;

-изграждане на тротоарна мрежа;

-изграждане на еко-пътека с кътове за отдих;

-включване в програмни проекти за ремонт на учебните заведения, църковните храмове, читалището, клуб на пенсионера и сгради общинска собственост;

-изграждане на рампи и подходи за хора в неравностойно положение към кметството, пощата и здравната служба;

-завършване на проектирането на разширяването и осветлението на Александровски мост;

-довършване на сградата на клуба на пенсионера;

2.В частта за хигиенизиране се включва:

-увеличаване на съдовете за смет;

-закупуване на техника за косене;

-ремонт и поддръжка на чешмите;

-залесяване с дървета и храсти.

3. Социална политика:

- привличане на инвеститори и разкриване на нови работни места;

-осигуряване на повече работни места от временната заетост за хигиенизиране на селото;

-подпомагане на местните производители с консултации за възможности за финансиране от европейски фондове

- пълно и цялостно обследване на лица с инвалидност на територията на селото, провеждане на срещи-разговори с цел решаване на проблемите им. Проучване на социалното положение на възрастни и социално слаби жители – включването им в социален патронаж, съдействие за осигуряване на личен асистент на правоимащите. Оказване на помощ при изготвяне на необходимите документи.

4. Култура, образование и спорт

- Периодични срещи с директорите на учебните заведения на територията на селото с цел разрешаване на възникнали проблеми.

- Материално стимулиране на изявилите се деца от селото на олимпиади, конкурси и състезания;

-Поддържане на спортната дейност на ФК Първомайци;

- Създаване на детски отбор към клуба;

-Запазване на турнира по футбол на малки вратички, народна топка и други.

-Съхраняване и развиване на всички празници и културни инициативи в селото.

Да си кмет не е привилегия, а преди всичко отговорност. Да продължим започнатото, за да се превърне нашето село в едно хубаво, развито и приятно за живеене място за всички жители. Поемам отговорност да продължа да защитавам интересите на жителите на село Първомайци, казва в края на кампанията Ясен Янков.

Ясен Янков и кандидатите на ПП ГЕРБ са с №7 в бюлетините.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Ясен Янков Първомайци ГЕРБ
Последни
Седмицата
Анкета