Петък, 12 Яну 2024
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

Николай Рашков: Имаме революционна ситуация и нагласа за смяна на модела в Горна Оряховица

  13.10.2023 15:08
Николай Рашков: Имаме революционна ситуация и нагласа за смяна на модела в Горна Оряховица

Можем само за 4 години да наваксаме изоставането и да се наредим до водещите общини в страната, уверен е кандидатът за кмет на Община Горна Оряховица с №16

 

Николай Рашков не се страхува да скача в неизвестното. Воля, доблест и характер е градил, както в елитните парашутни войски на българската армия, така и в няколко много тежки житейски ситуации, но също и в полето на големия бизнес – където е съумял да запази авторитета си на почтен и коректен човек.
Неговите компании имат отлична местна, национална и международна репутация. По образование Николай Рашков е финансист. Той е дългогодишен дарител и спомоществовател на обществени каузи, както и благодетел, който не парадира с жестовете си, но мнозина знаят за тях от първо лице.

Той беше част от екипа, подкрепящ ФК „Локомотив” от 1998 до 2016 г., с който донесе голяма радост на местната футболна общественост, като отново върна клуба на футболната карта.

А сега Николай Рашков е кандидат за кмет на Община Горна Оряховица.

-Вие сте едновременно най-очакваният и в същото време най-изненадващ кандидат на тези избори. Дългогодишен критик сте на местното управление, какво ви накара де прекрачите границата между онлайн закачките с властта и практическото поемане на нещата в свои ръце?

-Аз съм бил критично настроен към всяко управление. Това го знаят всички, които ме познават. Но всъщност имам принос управляващите в Горна Оряховица днес да са на власт. И дълго време бях добронамерено критичен, надявайки се те да се вслушат в препоръките ни. Само че чуваемост нямаше. Окончателно загубих надежда през 2018 г., когато беше подписан нов договор със сметопочистващата фирма. Дадох си сметка, че тези хора не се интересуват от парите на горнооряховчани и преследват само своя интерес на всяка цена.

Когато градът се вдигна на протест срещу изграждането на жилища за социално слаби и други групи, видях, че има достатъчно хора, които също като мен не одобряват политиката на управляващите.

И така, въпреки че никога не съм си мислел, че ще се захвана с политика, се видях принуден да го направя.

Мотивираха ме стотиците хора, които ми писаха и звъняха, и искаха от мен да се заема по-сериозно с нещата в града. В същото време и хора от сегашното управление ме подканяха да покажа какво мога, а не само да говоря. Подиграваха се дори, че е лесно да даваш съвети от Фейсбук, които не можеш да изпълниш.

Но най-голямата ми мотивация е, че виждам как Горна Оряховица изостава и вече е далеч след общини, които някога са били много по-слабо развити.

-Срещу вас се активизираха почти всички от очакваните играчи в изборите. Ласкаете ли се, че ви приемат за силен съперник? Как сам оценявате шансовете си?

-Не знам дали всички са се активизирали срещу мен. Защо пък?!

Аз участвам единствено и само за победа. Искам да разсея всякакви съмнения, че целта ми е да стана общински съветник. Затова съм и на 29-то място в листата.

Дали имам шансове? Вярвам, че да. Зависи дали има критична маса свободомислещи хора в общината. Дали ще има масово гласуване. Дали ще ме припознаят като обединител на протестния вот. Дали ще успеем да се справим с контролирания и манипулирания вот. Работим така, че на всички тези „дали” да отговоря с „да”.

-С ентусиазъм ви посрещнаха хората, които искат смяна на модела. В същото време търпите и много критики от представителите на статуквото. Готов ли сте да отговорите на техните обвинения?

-Нормално е да има критики към мен. Самият аз бях много критичен, понякога дори краен. Упреквали са ме много за това, но това беше моят начин да заявя, че нещо нередно се случва в Горна Оряховица.

От тук насетне спирам да говоря какво не е направено и какво е грешно. Ще обяснявам само как може да се случи. Не може една Стражица за две години да смени модела и да тръгне напред, а Горна Оряховица, която е с толкова голям потенциал, да тъпче на едно място и дори да върви назад.

От 16 години сме в Европейския съюз, но по нищо не личи, че Горна Оряховица е европейски град. Не мога да се примиря какво бяхме, а в какво се превърнахме.

-Твърди се, че не сте от Горна Оряховица. Едва ли някой го приема сериозно, но все пак откъде сте?

-Подобни обвинения приемам с усмивка. Пък и все пак момчетата и момичетата (вече гоним 60-те), с които съм бил в Детска ясла „Еделвайс”, ДГ „Цанка Ганчева” (сега „Здравец”), Трето основно и Електротехникума, са живи и здрави и мисля, че добре ме помнят.

Иначе наистина съм роден в болницата в Дупница. Майка ми е от оня край, а баща ми, който е с корени от Драгижево и Сушица, е работил в мините в Бобов дол по онова време. Довели са ме в Горна Оряховица, когато съм бил на 5 месеца и това е моят град. Иначе и дъщеря ми е родена в София, но не е софиянка, много великотърновци пък са проплакали в горнооряховската болница, но не са горнооряховчани.

-По-сериозният упрек е, че живеете във Велико Търново. Как ще убедите горнооряховчани, че сте един от тях?

-За мен Горна Оряховица и Велико Търново са две неразривно свързани части. Има много хора, чийто живот е поделен между двата града. Във Велико Търново отгледах дъщеря си, но след като тя замина за чужбина през 2015 г., животът ми е отново свързан основно с Горна Оряховица.

А иначе мисля, че Горна Оряховица има нужда от Велико Търново, както и обратната зависимост е вярна. Ние сме като скачени съдове и трябва да вървим заедно, защото за просперитета на двете общини е важно и двете да се развиват в едно темпо.

-Как се финансира вашата кампания и има ли нещо вярно в обвиненията, че се кандидатирате защото имате проблеми в бизнеса?

-Финансирам кампанията изцяло със свои средства и с помощта на приятели, които ми помагат не точно с пари, но с билбордове, витрини за реклама и т.н.

Много хора ми предложиха помощ и това ме кара да мисля, че имаме революционна ситуация. Има нагласа за промяна на управленския модел.

А що се отнася до това финансите ми, бих казал само да не ме мислят. А ако все пак толкова се тревожат, могат да погледнат в Търговския регистър, който е публичен. Има годишни отчети, при това, заверени от външен одитор, така че няма как да скрия нещо.

Все пак, ще кажа, че се занимавам с бизнес от 35 години, а компанията ни е на 30 г. Работим в няколко направления. В дивизия „Производство на облекло” сме партньори на колоси като „Армани” и „Кристиан Диор”. В търговията с луксозни стоки сме лидер, а „Адел” е любим магазин. Тази година той празнува 30 години и затова организирахме кампанията с даряване на очила. Имаме оптичен център, бижутерски център, развиваме управление на недвижими имоти и отдаваме имоти под наем. И никога не сме имали просрочени задължения – било към НАП, банки или персонал.

-На последния мач на „Локо“ агитката скандираше името ви, но после Фен клубът се разграничи от „вкарването на политика“ в спорта. Коз ли е футболът в предизборната битка? И какво все пак е „Локомотив“ за вас?

-Скандиранията са били не от агитката, а от редовите зрители. Разбрах, че са се подразнили от присъствието на кмета, който от година не бил стъпвал на стадиона. И са решили да го дразнят с моето име. На агитката няма какво да се сърдя, че се разграничи. Знам, че има сили, които ги притискат и не им е лесно в тази ситуация. С тях заедно съм ринал сняг от стадиона, за да има мач, така че се знаем много добре. Винаги съм бил част от „Локомотив”.

А какво е „Локо” за мен? Това е начин на живот. Но няма да го използвам за предизборна кампания. Нито ще дарявам, нито ще правя срещи. Няма нужда да доказвам каквото и да е било пред „локомотивци”. Те ме познават достатъчно добре.

-Сам казвате, че за 4 години общината може да бъде поставена на правилните релси. Какво първо трябва да се промени?

-За 4 години наистина може да се премине на правилните релси. Имаме пример, че други общини са го правили – Ямбол, Раковски, Стражица.

Какво първо ще направим? Ще създадем нови общински предприятия, за да намалим разходите за външни услуги, които сега са прекалено големи за възможностите на Общината. Ще преструктурираме дружеството „Общински пазари” в общинско предприятие. Ще поискам прекратяване на финансирането по договора със сметопочистващата фирма. Изключително е надценена стойността на услугата. Нашата цел е де намалим поне двойно цената за сметопочистване.

Ще работим активно с МРРБ и АПИ за рехабилитация на входно-изходните артерии, най-вече към Първомайци и моста на Честово. Ще направим проекти и ще настояваме държавата да ги финансира. Ако откаже, съм готов да организираме и протест, за да я принудим.

-Кои са другите акценти в програмата ви?

-Акцентите са много. На първо място решаване на инфраструктурните проблеми. В сферата на икономическото развитие ще предложим нов модел за развитие на Индустриалния парк. Ние смятаме, че това трябва да стане чрез публично-частно партньорство. Такива са успешните примери досега. Чрез общинско АД няма да се получи. Пък и не е работа на Общината да прави бизнес, тя трябва да се занимава с комунални дейности и да създава добра среда за бизнеса.

Изключително ни е важно да направим нещо ефективно срещу демографската криза. Планираме изграждане на квартал „Младост”, в който жилищата ще се продават на преференциални цени на млади семейства, идващи отвън, които ще работят тук. Още в тази програма: Повече пари за подпомагане на ин-витро процедури. Значителна финансова помощ за работещи семейства, които искат трето дете.

-Виждате ли съюзници сред доста пъстрия Общински съвет, който се очертава? Търсите ли вече партньори?

- Очевидно е, че освен сегашните управляващи, всички други могат да ни бъдат съюзници. И трябва да бъдем съюзници, за да тръгнат нещата в Горна Оряховица.

-Дайте едно изречение, с което ще мотивирате горнооряховчани да отметнат №16 в бюлетините.

-Излезте и гласувайте масово, за да промените бъдещето на нашия град, да покажете, че мислите за децата си и сте над контролирания вот.

За Николай Рашков и листата на „Пряка демокрация“ с №16.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Николай Рашков кандидат за кмет Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета