Сряда, 10 Яну 2024
            
Лясковец Местни избори 2023

Кандитатът за кмет на Лясковец от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ Васил Христов: Лясковчани трябва да управляват общината си, способните са добре дошли в екипа ни

  11.10.2023 14:17
Кандитатът за кмет на Лясковец от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ Васил Христов:  Лясковчани трябва да управляват общината си, способните са добре дошли в екипа ни

Кандидатът за кмет на Лясковец и водач на листата на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ Васил Христов е роден на 19 септември 1986 г. Завършил е Русенския университет „Ангел Кънчев“ и има бакалавърска степен „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ и магистърска „Правен режим на защитата на националната сигурност“.

През 2019 г. предприемачът Васил Христов също бе кандидат на земеделците за кмет на Лясковец и стигна до балотаж. В мандата 2019/ 2023 Христов бе общински съветник и член на постоянните комисии „Бюджет и финанси” и „Инфраструктура, благоустройство, околна среда, ред, законност, безопасност на движението”. Натрупаният от първо лице опит в местното самоуправление го направи още по-подготвен и уверен в стремежа за ново начало за община Лясковец.

Васил Христов и кандидат-съветниците на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ са под №51 в бюлетината.

-В тази кампания влязохте с мотото „С дълг, чест и отговорност за община Лясковец“. Какво Ви дава основание да смятате, че посланието ще стигне до лясковчани и че ще бъдете добър кмет?

-Неведнъж съм се убеждавал, че животът е най-добрият учител. Наскоро споделих, че за зло и добро през 2019 г. не успях да стана кмет на Лясковец. За зло, защото нашата община продължи да тъне в безвремие, продължи да е крепост на обвързаностите, в която не се гледа кой какво може, а чий роднина или приятел е и доколко е верен на управляващите. От друга страна, тези 4 г. ми дадоха възможността да анализирам, да направя изводите си и да придобия най-ценното – още опит - житейски, но и в местното самоуправление.

През изтеклия мандат бях в „кухнята“ на местната власт и механизмите, които видях да действат в Лясковец, не ме успокояват за бъдещето на общината. Така че опитът и идеите ни за промяна ме мотивират да се кандидатирам и те  ми дават увереността, че мога да бъда добър кмет. Добър за всички жители на община Лясковец, не само за верните партийно.

-Откъде трябва да започне работата на новия кмет на община Лясковец?

-Труден въпрос. Има купища нерешени проблеми. Да, мандатът, особено 2023 г., бе труден за местната власт в България. Контактувам с колеги от цялата страна и всички те споделят, че мантрата „Няма пари, действайте“ е пандемия. Да, в голяма степен Лясковец не прави изключение. Но лошото е, че в Лясковец не бе направено и възможното за подобряване живота на хората. Все така си чупим колите по разбити пътища, все така се спъваме по тротоарите заради неосветените улици, все така сме пред риска да бъдем нахапани от бездомни кучета...

Точка по точка имаме конкретни решения как да се справим с тези проблеми, но държим да чуваме и мнението на гражданите, да управляваме заедно с тях. Ето защо в областта на инфраструктурата например, тъй като това е особено чувствителна тема за всички, кметът от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ ще бъде първият, който ще предлага включване на обекти в инвестиционната програма на Общината единствено след отчитане мнението на хората, след анализ на заявените от тях нужди и прецизиране на разходите по начин, удовлетворяващ по-големи групи от тях. След това, още в началото на всяка финансова година, кметът ни ще предлага на новия Общински съвет заявените от местната общност потребности във формата на списък с обекти, преди обсъждането и приемането на общинския бюджет. Така предварително ще е ясно какво, къде и колко трябва да бъде изграждано и благоустроявано и ОбС ще има окончателната дума, а не както бе досегашната практика – кметът сам да си решава и да предлага свой списък, без да е съгласувал предварително позициите с най-висшия орган на местното самоуправление.

Бъда ли избран, сред най-спешните ми задачи ще бъде изготвянето на проект за изграждане на енергийноефективна система за уличното осветление. Безопасността на хората в цялата община е от огромна важност за мен и кандидат-съветниците ни. Други общини в областта успяха да защитят такава система, така че не е невъзможно. Иска се само усилие, което в Лясковец така и не бе положено.

По въпроса с бездомните кучета също смятам, че не са положени дори минимални усилия. Според нас трябва да се работи съвместно с кметовете на съседните общини и с неправителствения сектор.

-Всичко това звучи прекрасно, но имате ли екип, с който да изпълните управленската си програма? Всъщност съвсем наясно ли сте какво точно ще наследите в Община Лясковец, ако бъдете избран?

-Ако въпросът Ви е дали ще има репресии – не, няма да има. Никой здравосмилещ кмет не би се лишил от способни служители. За съжаление проблемът с кадрите е повсеместен, включително в администрациите на всички нива. Още повече в малка община като Лясковец. Така че само спуснат  кмет, който не познава ситуацията в Лясковско в дълбочина и който няма никакъв управленски опит, би си позволил уволнения на служители, които си вършат съвестно работата. Реалист съм и съм наясно, че добре подготвените кадри във всички сфери на обществения живот са ценен ресурс. Категорично не бих се лишил от този ресурс.

Безкрайно уважавам кадърните хора, които вярват в способностите си и които се отстояват. За това се иска смелост, особено – пак ще го кажа – в малка община като Лясковец. Знам, че всеки се тревожи за доходите си и как ще си плати сметките, как ще изпрати детето си на училище или как ще се погрижи за възрастните си близки. Нормални са тези притеснения, но те не бива да тревожат отговорните и можещите в община Лясковец.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
Васил Христов Земеделски съюз "Александър Стамболийски"
Последни
Седмицата
Анкета