Събота, 02 Дек 2023
            
Горна Оряховица Общество

Фолклорен клуб „Елбетица“ ще отпразнува 5-ти рожден ден с концерт в Зала 1 на Община Горна Оряховица

  24.09.2023 14:27
Фолклорен клуб „Елбетица“ ще отпразнува 5-ти рожден ден с концерт в Зала 1 на Община Горна Оряховица

Фолклорен клуб „Елбетица“ кани всички на своя 5-ти рожден ден. Празникът ще е на 27 септември (сряда) от 18 часа в Зала 1 на Община Горна Оряховица. Танцьорите от клуба ще покажат цялата палитра на разнообразния български фолклор с картини от всички фолклорни области. Ще гостуват и клуб „Еленика“ от Елена.

Клубът, който носи името си от може би най-популярния елемент в българската везба – елбетицата, е създаден през 2018 г. от Йордан Минчев. Той избира името от шевицата, която символизира кръстосването на четирите посоки на света и хармонията, защото си поставя за цел да запали деца и възрастни по българския фолклор, така както той се е запалил преди много години.

Йордан Минчев е започнал като танцьор в „Гусларче“, после много години е бил лицето на „Сидер войвода“ и „Балканика“. Танцувал е и в ансамбъл „Искра“. И макар че е завършил икономика и е работил дълги години в банковата сфера, в един момент решава, че танцът и фолклорът могат да бъдат нещо повече от хоби. Завършва „Хореография“, а след това има и магистратура „Арт мениджмънт“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Освен с „Елбетица“ и с „Еленика“, Минчев се занимава и с групи в детските градини, като дава първите уроци по танци и фолклор на най-малките горнооряховчани.

Днес в клуба активно се занимават около 30 деца и възрастни. Залата им за репетиции е в „Тих труд“. С различните формации клубът участва във всички общински събития, както и в празници в региона. Вчера бяха на Празника на сливата в Троян, другата седмица ще са на Фестивала на ореха в Долна Оряховица и т.н. Вече имат и първите си задгранични участия, като през август групата на големите танцьори се включи в международен фолклорен фестивал в Истанбул. Без значение от възрастта, всеки е добре дошъл в „Елбетица“, стига да иска да сподели с останалите любовта към танца и фолклора.


Ключови думи
елбетица Горна Оряховица концерт