Вторник, 19 Дек 2023
            
Горна Оряховица Общество

Възпитаници на „Училища Европа“ получиха своите сертификати от Кеймбридж в гербовата зала на Община Горна Оряховица

  19.09.2023 18:22
Възпитаници на „Училища Европа“ получиха своите сертификати от Кеймбридж в гербовата зала на Община Горна Оряховица

Петима възпитаници на „Училища Европа“ в Горна Оряховица издържаха успешно изпитите и получават сертификати за ниво на владеене на английски език от Университета Кеймбридж. Документът им бе връчен на малка церемония в гербовата зала на Общината от кмета инж. Добромир Добрев в присъствието на учители и родители.

Честито, този сертификат ви отваря много врати. Възползвайте се от това предимство и продължавайте да успявате във всяко свое начинание, поздрави младежите кметът инж. Добромир Добрев.

Успелите тази година са Андриан Панев, който е десетокласник в ПМГ „Васил Друмев“. Андриан се яви за ниво В2, но получи максималният възможен резултат и автоматично му се присъжда ниво С1, обясни неговият преподавател в „Училища Европа“ Радослава Михайлова. Тя е работила и с Никола Генов, който е в 9 клас на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“. Той защитава ниво В2 също с много високи резултати.

За сертификат на „Кеймбридж“ не е достатъчно положителен резултат. С тройка не се защитава ниво, оценката трябва да е поне 4, обясняват преподавателите. Затова се работи много усилено месеци преди това и се правят поне дузина пробни изпити в „Училища Европа“.

Ивайло Маринов – единадесетокласник в ПГЕЕ „Ломоносов“ и Мария Колева от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, която не успя да участва в церемонията, защитиха ниво С1 тази година, което е на крачка от най-високата степен в системата на оценяване на „Кеймбридж“.

10-годишната Ивона Русева, ученичка в СУ „Вичо Грънчаров“, е най-малката участничка в изпитите на британския университет от Горна Оряховица тази година. Интересното е, че детските изпити се провеждат по същата система, както и за големите. В изпита присъстват същите компоненти – слушане, писане, четене и т.н. За децата е полезен опит и самочувствие преди да дойде времето за високите нива.

Това е комплексен успех – резултат от труда на ученика и на учителя. Благодарим обаче и на родителите, които подкрепят своите деца, а и се ангажират финансово в продължение на години. Самият изпит също вече е доста скъп. Но пък определено си струва, защото наистина отваря врати за учене и работа в целия англоезичен свят. Дори и в наши университети, във ВТУ например, приемат със сертификата, който се приравнява на шестица от приемен изпит, обяснява управителят на „Училища Европа“ – Горна Оряховица Маргарита Цанева.

Сертификатите се връчват по традиция в навечерието на новата учебна година, която за езиковата школа започва на 1 октомври. В момента продължава записването, правят се тестове на кандидати и се формират групи. Ядро на екипа тази година са преподаватели с много опит като Светла Андреева и Иван Йорданов. Заедно с тях ще работят Елизабет Джоунс и Руби Ферес, за които английският е роден език. Елизабет е от Нова Зеландия, а Руби е от Ирландия. Школата ще ползва услугите и на млади преподаватели, които тепърва ще трупат опит, но може би един ден и те ще изведат учениците си до успех на изпитите „Кеймбридж“.


Ключови думи
Училища Европа Горна Оряховица Кеймбридж
Последни
Седмицата
Анкета