Понеделник, 18 Дек 2023
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

Николай Рашков с „Пряка демокрация” влиза в кметската битка с мото за модерна Горна Оряховица и щастливи хора

  18.09.2023 13:17
Николай Рашков с „Пряка демокрация” влиза в кметската битка с мото за модерна Горна Оряховица и щастливи хора

Модерен град с щастливи хора е целта на Николай Рашков, който днес обяви официално кандидатурата си за кмет на Община Горна Оряховица. Така най-големият критик на сегашното управление пренася битката си от Фейсбук пред урните, където ще се решат изборите на 29 октомври.

От няколко години в града ни се създава една общност, която иска промяна в стила на местното управление и наваксване на изоставането, което оставя Горна Оряховица в периферията на страната. Ние потърсихме лидер, човек, който да се бори за нашите идеи и го открихме в лицето на икономиста, предприемач и дарител Николай Рашков. Той е човек – визионер, минал през много сериозни житейски битки и според нас е личността, която ще изпълни нашата цел – достойни условия за живот на горнооряховчани, каза офталмологът д-р Емил Николов.

Зад кандидатурата на Николай Рашков застават представители на всички обществени кръгове, но тя ще е издигната от партия „Пряка демокрация”. Това е на първо място заради трудностите, които ще създаде кандидатирането от името на инициативен комитет. Но в същото време е символично за стила на бъдещото управление, което ще предложим, обясни самият кандидат за кмет. Ще управляваме общината чрез пряка демокрация и с участието на всички граждани. Ще има преки допитвания, референдуми, общи събрания на гражданите. Ще създадем публична платформа, в която всеки ще може да предлага идеи, ще се обсъждат решения на конкретни проблеми, ще се водят дебати, поясни още Рашков.

Зад него застава и листа с 29 кандидати за съветници, а ще има кандидати за кметове в големите населени места – Долна Оряховица, Първомайци, Поликраище и Драганово. Кандидатът за кмет на общината няма да води листата, а ще е на последното място. Ние сме единствените, които започваме с 29 кандидати за съветници, а ще завършим с 31. Очакваме две бебета да се появят междувременно в нашите редици, похвали се Николай Рашков.

Винаги съм бил критичен към управляващите и на национално, и на местно ниво. Но никога не съм си представял, че ще се занимавам с политика. Още по-малко съм мислил, че ще започна на 57 години. Животът ми е достатъчно подреден и би трябвало вече да мисля за пенсия. Но аз обичам града си, дължа му много за своето израстване и искам да върна своя дълг като помогна той да стане модерен град. В последните десетина години много български градове дръпнаха напред и се развиват с бързи темпове. Горна Оряховица остава със спомените колко славно минало е имала и как се е съизмервала с далеч по-големи градски центрове. Приех да се боря за промяна, защото усетих доверието на хората. В десетките срещи, които направих със стотици жители на града ни, видях, че те търсят човек, който да се бори за тях. Защото в момента има райони в града, които сякаш нямат градоначалник. А много от селищата са като забравени от бога, поясни мотивацията си Рашков.

Основните приоритети на нашата общност са да работим за икономическото развитие на общината, което да доведе до повече възможности за реализацията на младите хора в града ни. Това означава повече диалог с бизнеса, създаване на връзка между местните фирми, администрацията и хората. Подпомагане на младите хора в тяхното кариерно развитие, повече културни събития и възможности за изява, подкрепа и на възрастните и т.н. Програмата е разработена сектор по сектор и ще бъде представяне по време на предизборната кампания, обясниха Даниел Божанков, Петя Минкова и Мария Станчева, които накратко маркираха важните моменти в различните сфери.

Първата ни задача ще бъде да ревизираме някои договори на Общината, които смятаме за порочни, поясни Рашков. Става дума за договора за сметопочистване, което според кандидата за кмет трябва да се изпълнява от общинско предприятие. Охраната на парковете и публичните пространства също трябва да се поеме от общинска служба за охрана.

Индустриалният парк трябва да се прави по реда на публично-частното партньорство. Не е работа на Общината да прави бизнес, тя трябва да създава условия и да се грижи за комуналните услуги, смята Рашков.

Общината трябва да поеме своята роля за решаване на проблемите, дори когато самото им решаване е в правомощията на държавата. Става въпрос за проблеми като моста на Честово, водопроводите, пътищата от републиканската мрежа. Ако нашата Община имаше проекти за тези обекти, те можеха да бъдат финансирани от държавата, но ние винаги вървим след събитията, смята кандидатът за кмет.

Сред идеите на общността около Рашков са създаване на общинска строителна фирма, изграждане на общински жилища, които да се продадат на себестойност на млади семейства, искащи да дойдат да живеят в Горна Оряховица, подкрепа за квалификация и специализация на млади хора, за да останат в града и т.н.

Специално внимание Рашков обърна и на проблема с Летището. Той смята, че сегашната концесия трябва да бъде развалена и да бъде прехвърлена на обединение между общините Горна Оряховица и Велико Търново в партньорство с авиационен оператор. Ще предложа на новия кмет на Велико Търново да работим в тази посока, защото такава задача не е по силите само на една община, коментира по темата Николай Рашков.

Досега в Горна Оряховица се работи само за развитие на социални услуги и в подкрепа на социално слаби групи. Това е задължително, разбира се, но трябва да се обърне пирамидата. Първо трябва да се подкрепят работещите, тези, които създават. Ако те получават повече и плащат повече данъци, ще има и повече средства за социални дейности и за обновяване на града, смята Николай Рашков.

След 4 години Горна Оряховица ще е „Модерен град с щастливи хора”, обеща Николай Рашков седмица преди да влезе официално в кметската битка.


Ключови думи
Николай Рашков Горна Оряховица кандидат за кмет
Последни
Седмицата
Анкета