Петък, 15 Дек 2023
            
Горна Оряховица Общество

Непразнично за 15 септември: Само един първокласник посреща училището в Писарево, в цялата Горнооряховска община са едва 271

  15.09.2023 08:27
Непразнично за 15 септември: Само един първокласник посреща училището в Писарево, в цялата Горнооряховска община са едва 271

Демографската криза удря по празничния 15 септември с все по-лоши новини за броя на учениците. От година на година децата в училище стават все по-малко. И най-боли, когато първокласниците, тези, за които 15 септември трябва да е най-голям празник, намаляват. И то не с по един-двама, а с по 5-6%.

271 хлапета за първи път сядат на училищен чин тази година в общината. Това е най-малката бройка на първокласници досега след плавното намаление в последните години.

В годината преди ковида – 2019-та, в първи клас са започнали 293 деца. Следва голям срив и през 2020 г. са 275. Следващата година е най-добрата в този отрязък от време с 297 първокласници. Но през 2022 г. падат на 289, а за новата учебна година са с 18 по-малко.

Все още няма училище, в което да няма първокласник. Но в Писарево тази година е само един.

Две трети от всички 271 първолачета са концентрирани в две училища – СУ „Георги Измирлиев” и ОУ „Иван Вазов”. Половината от останалите са в другите градски училища. Във всички останали селища са 43. Най-много са в Долна Оряховица – 11, но и това е далеч от норматива, който е 16 деца за начален етап.

Общо 3611 ученици ще повика в час първият звънец на 15 септември в Горнооряховско. Миналата година са били 3650.

Учениците намаляват, но не и училищата и учителите.

Училищната мрежа в общината включва 9 основни и 2 средни общински училища, една общинска професионална гимназия и още четири държавни. В предучилищния образователен етап са още девет детски градини с филиали, две от които с яслени групи, една със седмична организация на дейността и една средищна.

Част от образователната система е и Центърът за подкрепа на личностното развитие.

В общинските училища за предстоящата 2023/2024 година се очаква да се обучават 2787 ученици, което е със 72 ученици по-малко от миналата учебна година, когато са били 2859. В държавните професионалните гимназии в дневна форма ще се обучават 824 ученици. Тази година горнооряховските гимназии са привлекли малко повече ученици. Миналата година са били около 800.

Три от училищата са иновативни, включени в списъка на МОН - СУ „Вичо Грънчаров“, СУ „Георги Измирлиев“ и  ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище.

Очаква се в Списъка на средищните детски градини и училища за учебната 2023/2024 година да бъдат включени ДГ „Димитър Генков“ - Поликраище, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Поликраище, ОУ „Васил Левски“ - Върбица и ОУ „Климент Охридски“ - Драганово

През новата учебна 2023/2024 година в общинските детските градини се очаква да бъдат възпитавани, обучавани и обгрижвани 1120деца, от тях 37 деца са в яслена група.

В Центъра за подкрепа за личностно развитие ще се провеждат занимания по интереси с около 300 деца и ученици от община Горна Оряховица.

В края на месец септември ще бъдат актуализирани всички данни на детските градини и училищата, а в началото на месец октомври и данните на центъра за подкрепа за личностно развитие в системата НЕИСПУО (Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование).


Ключови думи
15 септември Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета