Сряда, 13 Дек 2023
            
Горна Оряховица Общество

В 10 училища в Горнооряховско не достигат деца, в 6 всички паралелки са маломерни или слети

  13.09.2023 10:26
В 10 училища в Горнооряховско не достигат деца, в 6 всички паралелки са маломерни или слети

62 253 лева са необходими за дофинансиране на паралелките в Горнооряховските училища, които не могат да покрият нормативите за численост на учениците. И това е само за месеците до кроя на календарната година. Сумата бе утвърдена от Общинския съвет на последното му заседание за този мандат, следващият ОбС ще утвърждава средствата, необходими за втория учебен срок.

Недостиг на ученици реално няма само в СУ „Георги Измирлиев” и ОУ „Иван Вазов”. Всички останали училища изпитват трудности. За градските училища те са минимални, но в останалите селища е много тревожно.

Най-сериозен е проблемът в Писарево. Местното училище ОУ „Отец Паисий” има всичко на всичко 14 ученици от I до VII клас. Тази бройка не стига дори за една паралелка в начален етап, където нормативът е 16 ученика. През новата учебна година в училището ще има четири паралелки. Ще бъдат слети I и II клас с общо 5 ученици, като има само един първокласник. Един ученик има в V клас, който е прикрепен към 5 деца от VI клас. В VII клас има също един ученик и това ще е отделна паралелка. Отделно са четвъртокласниците – общо 3 деца. Дори със слетите паралелки не достигат 54 деца, а за дофинансиране са необходими 25 760 лв.

В ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Поликраище не достиган 29 ученика. Там ще има две слети паралелки – заедно ще учат I и II, както и VI със VII клас. Дофинансирането е 7611 лв.

На ОУ „Елин Пелин” в Първомайци не му стигат 53 деца, но поне там няма слети паралелки. Дофинансирането е 10 343 лв.

В ОУ „Св. Климент Охридски” в Драганово слята и маломерна е паралелката между I и II клас, а в VII клас са само 4 деца. Общият недостиг е 16 ученици, а дофинансирането е 3903 лв.

Три слети паралелки и един самостоятелен VII клас в ОУ „Васил Левски” във Върбица правят недостиг от 29 деца и дофинансиране от 14 636 лв. Във Върбица има проблем дори с детската градина и за първи път тази година ОбС трябваше да утвърждава и група само с 6 деца.

Кризата за деца се усеща сериозно и в Долна Оряховица. Там няма слети паралелки, но никоя не покрива норматива и не достигат общо 39 деца. Училището няма да се дофинансира, защото с 2 бройки минава границата от 80 ученика, под която трябва да се осигурява допълнително финансиране.

Под норматива има паралелки и в градските училища, но там недостигът е минимален. В СУ „Вичо Грънчаров” не стигат общо 4 деца, на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” му трябват още 3, а в ОУ „Св. Паисий Хилендарски” още 8 ученици.

В единствената общинска професионална гимназия ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” не достигат 3 ученици за пълен норматив на всички паралелки.


Ключови думи
надостигащи ученици Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета