Четвъртък, 07 Дек 2023
            
Горна Оряховица Общество

Пинокио дойде от Италия в Горна Оряховица, за да тръгне от тук по света

  07.09.2023 20:16
Пинокио дойде от Италия в Горна Оряховица, за да тръгне от тук по света

Горна Оряховица е първата спирка извън Италия на Международната графична изложба „Пинокио“, която представя работите на десетки автори от цял свят по темата за малкия дървен герой с дълъг нос на Карло Колоди. Художествена галерия „Недялко Каранешев“ ще бъде единствен домакин на тази изложба в България. От тук експозицията поема по света, но преди това, до 25 септември, Галерията в Горна Оряховица ще покаже най-доброто от изкуството на екслибриса.

Всъщност целият предстоящ сезон тази есен е посветен на графиката. А изкушенията за почитателите на това изкуство продължават и след „Пинокио“ с малки рисунки на Рембранд. Очаквайте ги от 28 септември в Художествена галерия „Недялко Каранешев“.

Откриването на изложбата „Пинокио“ отново събра както горнооряховски творци, така и техни приятели. Със сигурност това е събитие, което е не само с местна значимост, а ни поставя на европейската карта на изкуството, споделиха художници.

Горнооряховската галерия не представя подобна изложба за първи път. Миналата година гостува изложба, вдъхновена от „Божествена комедия“ на Данте и посветена на 700-та годишнина на бащата на съвременния италиански език.

Общото е, че това са събития, организирани от Асоциацията за италиански екслибрис, подкрепени от община Бодио Ломнаго (близо до Милано). За 12-та поредна година те организират конкурс за екслибрис и след това правят пътуваща изложба на най-добрите творби. Обичайно тематиката е посветена на някоя годишнина, както беше миналата година за Данте.

Тази година обаче темата е Пинокио – любим герой на покойния бивш президент на Асоциацията Анджело Санпиетро. В негова памет са поканени да рисуват майстори на малката графика от цял свят.

Конкурсът раздава награди в пет категории – професионалисти и млади автори от Италия, професионални художници от света и млади неиталиански автори, както и носители на почетни дипломи.

В конкурса за Данте имаше силно българско участие, но и тази година местните графици могат да се похвалят с успех.

За мен е голямо вълнение да открия тази изложба, защото трепетът започна още през май, когато станахме част от откриването и връчването на наградите в Италия, сподели уредникът на Художествена галерия „Недялко Каранешев“ д-р Деница Иванова – Александрова. За втора поредна година тя е сред наградените в този конкурс. Този път нейната работа спечели трето място в категорията за професионалисти извън Италия. Дъщеря й Магдалена обаче печели първа награда в категория „Млади автори извън Италия“. Двете участваха в церемонията по награждаване на победителите през май и днешното откриване на изложбата е продължение на емоцията отпреди няколко месеца.

Сред наградените е и преподавателят във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ Христо Керин, а българското участие включва и изключително интересни автори като Магардич Касапян и Петър Чиновски, които също могат да се видят в Горнооряховската галерия.

Накратко изложбата представя 168 работи на автори от 16 държави – не само в Европа, но и от САЩ и Мексико. Първото й показване е било във Варезе, Италия. Първото гостуване извън Ботуша е в Горна Оряховица и то ще е единствено за България. След това изложбата потегля по света, за да представи погледите на десетки художници от цял свят към любимия дървен герой с дълъг нос.

Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
Художествена галерия Недялко Каранешев Пинокио Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета