Неделя, 27 Авг 2023
            
Горна Оряховица Икономика

Огромен е интересът към домашните фотоволтаици, но ефектът е съмнителен

  28.05.2023 15:03
Огромен е интересът към домашните фотоволтаици, но ефектът е съмнителен

На 9 май отвори дългочаканата програма за изграждане на домашни фотоволтаици. Предвиждането за висок интерес от страна на гражданите се оправдава напълно. „В един ден имахме 90 запитвания за програмата”, коментира собственикът на горнооряховската фирма, специализирана в изграждане на фотоволтаични системи, Solar Home Димитър Петков.

Идеята, че ще станат независими от енергийните монополисти, вдъхновява много хора и те искат да участват. Но дали всичко е толкова добре, колкото изглежда? Тази програма е грешно направена и няма да постигне търсения ефект, смята Петков.

Програмата предвижда да се финансира изграждане на битови фотоволтаични централи, като могат да се включат хора, които в момента ползват за отопление печки на твърдо гориво. Могат да участват и тези, които вече са си направили фотоволтаици, но до 6 месеца преди отварянето на програмата са се отоплявали на твърдо гориво.

Ще се финансират две дейности. Закупуване на слънчеви инсталации за гореща вода - до 100% от стойността на инсталацията, но не повече от 1 960.83 лв. и закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, включително със системите за съхранение на електрическа енергия - до 70% от стойността на системата, но не повече от 15 000 лв.

Бенефициентите по програмата трябва сами да изградят системите, а след това ще им се възстановят одобрените средства.

И тук е първият проблем. Колко хора, които се отопляват на въглища и дърва, имат заделени пари, за да изградят своя централа, пита Димитър Петков. Особено пък при положение, че предвидените средства няма да са достатъчни, особено ако се включат батерии за съхраняване на енергията.

По-големият проблем е, че домашните централи ще са само за лична употреба и няма да се позволява продажба на произведения ток. Системата ще работи през деня, когато консумацията в домовете е почти никаква. Батериите оскъпяват много, а няма да са достатъчни да запазят енергията за моментите, когато консумацията е голяма. Според мен трябваше да се позволи на хората да продават на енергийните компании своя ток, за да не се губи напразно енергията. Аз живея в къща със собствена централа. За 5 години системата е избила 3000 лева. Самата тя струва 20 хиляди, а с батериите над 25 000 лева. Така че от личен опит знам, че ефективността без да продаваш енергията е много малка, обяснява шефът на Solar Home.

Другият сериозен проблем ще бъде в самото изграждане на домашните централи. Големите фирми няма да искат да се занимават с такива малки проекти, защото бумът в промишлените фотоволтаици им създава достатъчно работа. Има десетки малки фирми и вероятно ще се появят още. Но трябва се предвиди някакъв механизъм за контрол на тяхната работа. Не е достатъчно да наредиш няколко панела, трябва да имаш знания и умения, за да подбереш правилно оборудването, да направиш нужните настройки и т.н. Някой трябва да контролира тези фирми доколко наистина са способни да вършат работата, за която ще ги наемат, казва Петков.

Винаги съм казвал, че бумът при фотоволтаиците е един голям балон, който рано или късно ще се спука, напомня бизнесменът. Хората се впускат да правят нещо, без да си направят добре сметката, само защото мразят енергийния монопол или пък защото има програми, които финансират изграждане на такива системи. Преди година всички земеделски кооперации се впуснаха да участват в подобна програма, която им осигуряваше 50% финансиране на собствена ФЕЦ. На някои парите още не са изплатени, но и след това те ще си останат на загуба, защото нямат достатъчно консумация, която да оправдава такава инвестиция. Те също не могат да продават произведения ток и реално енергията се губи, а ефектът за инвеститорите е никакъв. Със сегашните цени на енергийните борси, няма особена ефективност и за собствениците на соларни паркове, които само продават. Има смисъл да се изграждат фотоволтаични централи от собственици на предприятия, които използват енергията за свои нужди. Те най-бързо връщат инвестицията си, коментира Димитър Петков.

Но въпреки неговите анализи и предупреждения, бумът при фотоволтаиците не само, че не намалява, а напротив - расте. Миналата година Solar Home направи 30 милиона лева оборот и попадна сред най-бързо развиващите се малки и средни компании. Сега се очертава ръст от около 30%, а може би и повече.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
фотоволтаици
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати