Събота, 29 Апр 2023
            
Горна Оряховица Други

Част от бившия стопански двор в Поликраище ще става фотоволтаична централа

  28.01.2023 13:38
Част от бившия стопански двор в Поликраище ще става фотоволтаична централа

Варненската фирма „Сън технолоджи 3“ иска да изгради фотоволтаична централа в част от стария стопански двор в Поликраище. Инвеститорът вече е собственик на 19 декара, на които има стари сгради, подлежащи за събаряне и иска частично изменение на подробния устройствен план. Целта е да се преотреди парцела от „за животновъдна ферма“ на „фотоволтаична централа“.

Инвестиционното намерение е за изграждане на централа с мощност 1,7 MW. Това е сред големите, но не и най-големите фотоволтаици, изградени или планирани в Горнооряховска община след бума на този бизнес. Само миналата година са издадени 27 разрешения за строеж на фотоволтаици за общо 6414 MW. Повечето проекти са за малки мощности, включително за системи за собствени нужди от 8 и 16 кW, като най-масови са покривните съоръжение до 30 kW. Но има и няколко сериозни проекта, включително един много голям в Калтинец, където се проектира централа с мощност 3,7 MW.

Последните законови промени ще позволят малките централи за собствени нужди да се изграждат без да има нужда от разрешително за строеж. Очаква се през февруари да стартира и програмата за финансиране на домашни фотоволтаични централи.


Ключови думи
фотоволтаици Поликраище
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати