Вторник, 28 Дек 2021
            
Горна Оряховица Други

Кошмарът в Поликраище ще свърши, когато главният път се изведе от селото

  25.09.2021 11:43
Кошмарът в Поликраище ще свърши, когато главният път се изведе от селото

Репортаж от Поликраище на неправителствената организация European Center for Transport Policies отново събуди отдавнашния дебат за главния път Русе – Велико Търново, който минава през селото и натовареното движение, което провокира постоянното недоволство на жителите. „Кошмарът Поликраище” е нарекъл клипа си екипът на НПО-то. В краткото видео трима души се опитват да пресекат пешеходната пътека до училището в селото, но трудно им се отдава, заради непрекъснатия поток от най-вече товарни автомобили, а жител на Поликраище споделя за опитите на съселяните си да се освободят от този кошмар. Следват стотици коментари, в които се търсят вини у всички институции, както и у шофьорите, неспазващите правилата за движение.

„Подобни места с лоша организация на движението, липсващи пътни знаци, недобре поддържани пешеходни пътеки и места, на които животът и здравето на хората са заплашени,  има много в България. За съжаление в този случай вина имат и АПИ, и Община Горна Оряховица, но също така и всички онези водачи, които си позволяват да карат извън правилата. Повече от очевидно е и че липсва контрол. Публикувахме тези клипове с целта да провокираме гражданското общество да бъде по-активно в намирането на решения за такива проблемни места, където дори и децата ни се намират в риск. За съжаление се получи една безкрайна говорилня, където по-голямата част от коментиращите бяха заети да докажат, че нямат дори и елементарни познания от това какво трябва да е тяхното поведение на пътя като участници в движението. Подходът „безопасна система” на ЕС насърчава да спрем да се опитваме да променим човешкото поведение и да наблегнем на инфраструктура, която осигурява повече пътна безопасност, но отговорността на онзи, който държи волана, остава не по-малко решаващ фактор”, коментира екипът на European Center for Transport Policies след отпушилата се лавина от мнения по темата.

Истината е, че живеем в кошмар и той няма да свърши, докато пътят не се изведе извън селото. Това ще стане след изграждането на новото трасе на магистрала „Русе – Велико Търново”, но за съжаление не вярвам това да стане скоро, коментира кметът на селото Марин Тодоранов.

За поликраищенци това е улицата, която минава покрай училището им. Но за шофьорите на товарните автомобили това е главен път, част от европейски транспортен коридор. Пътят се поддържа от АПИ – пешеходната пътека до училището е доста изтрита, но пък знаци има достатъчно. Има проект за пълна рехабилитация на този участък от пътя, като се преасфалтира в частта му, минаваща през Поликраище и се изградят три повдигнати пешеходни пътеки. Правителствената криза обаче блокира строителната програма на АПИ и проектът отлежава за по-добри времена.

В същото време доникъде не е стигнал и проектът за новата АМ „Русе – Велико Търново”. Само преди няколко седмици министър Виолета Комитова отговаря на въпрос по темата в петъчния парламентарен контрол. От отговора стана ясно, че са похарчени близо милион за подготовка, но процедурите са още съвсем в началото си. Министърът все пак изрази оптимизъм, че строителството може да започне догодина и да завърши до 2027 г. С оглед на направеното дотук, този оптимизъм изглежда малко пресилен.

Само новото трасе на магистралата обаче може да спаси жителите на Поликраище от постоянния стрес на префучаващи камиони. Къщите ни се нацепиха, оплакват се хората. Да не говорим за инцидентите. Само преди месец един ТИР излезе от пътя и за късмет не се натресе в съседна къща. Но това се случва доста често – камиони да събарят огради и да влизат в дворовете. Добре, че къщите са по-навътре, че да няма по-сериозни щети и жертви, коментира още Тодоранов.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Поликраище Русе - Велико Търново European Center for Transport Policies
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати