Събота, 21 Яну 2023
            
Горна Оряховица Общество

Намаляват строителните разрешения в Горнооряховска община, всяко четвърто е за фотоволтаик

  22.10.2022 15:17
Намаляват строителните разрешения в Горнооряховска община, всяко четвърто е за фотоволтаик

По-слаба икономическа активност се наблюдава в Горнооряховска община за първите три тримесечия на годината, ако се съди по издадените строителни разрешения през този период. За 2021 г. са били издадени общо 137 строителни разрешения, като до края на септември миналата година те са били 100. Тази година в края на третото тримесечие са 84. И в това число се включват много общински обекти, чието осъществяване е в далечно бъдеще – реконструкцията на улици и общински пътища. Това са проектите, с които Общината кандидатства за допълнително финансиране от МРРБ. Министерството искаше всички предложени обекти да имат строително разрешително, но в крайна сметка избра по един от община.

Десетина разрешителни са издадени за строителство на еднофамилни къщи. За разлика от предишната година, строежи се планират предимно в населените места. Долна Оряховица и Първомайци са предпочитани за строеж, но ще се строят нови жилища и в Правда, Поликраище и Писарево. В общинския център тази година се строят повече гаражи, отколкото къщи. В жилища се преустройват офиси и ателиета, което също си е знак за икономическа активност.

По-сериозните икономически проекти са планове за бетонов възел, оранжерии и големи складови и логистични обекти. Най-големите инвестиции обаче отново ще са в изграждане на фотоволтаични централи – било то покривни, или наземни. Тази година преобладават инсталациите, изграждани върху покривите на промишлени обекти в града. Малките централи до 30 kW са 7-8, повечето са големи, стигащи и до 910 kW мощности. Общо за този период са издадени 24 разрешения за строеж на фотоволтаични централи с обща мощност 2641 kW./ сн.solarehome

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
фотоволтаици строитлени разрешения
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати