Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Икономика

Средно по 3 фотоволтаика започват да се изграждат всеки месец в Горнооряховско

  05.02.2022 10:44
Средно по 3 фотоволтаика започват да се изграждат всеки месец в Горнооряховско

Изграждането на фотоволтаични централи продължава да бъде най-голямата бизнес активност в Горнооряховска община и през 2021 г. Всяко четвърто строително разрешително през миналата година е за изграждане на ФЕЦ, а средно месечно по 3 централи започват да се изграждат в общинския център и останалите селища на общината. 34 са издадените строителни разрешителни за годината – и за покривни инсталации, и за наземни. Повечето са малки централи до 30 kW, но има и няколко значими проекта. В Поликраище ще се прави парк с до 900 kW, а в Янтра ще се реализира най-голямата подобна инвестиция в общината, а и сред най-големите в областта с над 70 дка и 4584 kW.

Бизнесът с фотоволтаици е в абсолютен подем в цялата област и дори миналата година бяха постигнати национални рекорди по цени на земеделска земя, продадена точно за изграждане на ФЕЦ. Софийско дружество за недвижими имоти продаде земя до великотърновското село Леденик по 8269 лв. за декар. По-рано през годината в Сухиндол беше направена сделка за 1 милион евро, като декарът бе продаден за над 1000 евро.

Извън фотоволтаиците бизнес активността през 2021 г. е била насочена най-вече към търговията и услугите. Открояват се два големи проекта за търговски обекти – ритейл парка в квартал „Пролет”, където вече са пред завършване четири магазина и подземен паркинг, както и за преустройството на ГУМ, също придружено с подземен и надземен паркинг.

Няколко склада, автосервизи, цех за полуготови и готови храни и животновъдни ферми са получили строително разрешение през годината. Повечето обаче се отнасят до разширяване на вече съществуващи обекти.

Жилищното строителство като че ли е намаляло в сравнение с предишната година, когато имаше и големи проекти. През 2021 г. са издадени около 15-тина разрешителни за строежа на еднофамилни къщи и няколко преустройства в жилища на други обекти.

Характерно е, че и стопанската дейност, и жилищното строителство не са концентрирани в Горна Оряховица, а се планират дейности в различни селища на общината.

Средно по десетина искания за строителни разрешения са разглеждани месечно от главния архитект на Горна Оряховица миналата година. Общо са издадени 137 разрешения, което е с 20% повече от предходната година, когато са били 112. Въведени в експлоатация са били 50 обекта, срещу 54 през 2020 г.


Ключови думи
фотоволтаици Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати