Неделя, 30 Oct 2022
            
Горна Оряховица Други

Гости от Унгария и Австрия посрещнаха за празника си в Поликраище

  31.07.2022 11:43
Гости от Унгария и Австрия посрещнаха за празника си в Поликраище

Гости от страната, Австрия и Унгария посрещна за празника си Поликраище. Някога от селото към Европа са потеглили стотици градинари, които са учили европейците как се отглеждат зеленчуци. Връзките с Поликраище не са прекъснати през годините и много от техните наследници се връщат за събора, за да празнуват с близките си в България. Когато в Будапеща кажеш, че си от Поликраище, хората в автобуса стават прави, споделиха гости на празника, които се включиха и в надиграването с ръченица. То беше само малка част от празничната програма.
Празника уважиха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Григор Минков, народният представител Димитър Николов. Кметът на Поликраище Марин Тодоранов приветства с добре дошли всички гости на събора и има пожела всяка година на този ден да се събират от близо и далеч, за да празнуват заедно. Да предадем на децата си любовта към родния край, историята, културата и местните традиции, за да го има празникът и занапред в годините. Нека вярата и надеждата да носят искрата на позитивната енергия, която да дава кураж и увереност на всички, пожела пък инж. Добромир Добрев. Поздрав към присъстващите, с особен сантимент отправи и Димитър Николов. Тук е започнало моето формиране като личност, първата ми читателска карта, когато бях дете е издадена именно тук в читалището на Поликраище, обърна се народният представител към домакините.
В празничната програма взеха участие Стефани Карастоянова от Школата за народно пеене с ръководител Вяра Петрова, местният Клуб за народни танци „Жива вода“ и Фолклорен клуб „Българка“ при НЧ „Съединение – 1888“ – Драганово с хореограф Цанко Михайлов. Публиката аплодира и младата и талантлива Калина Кушева, която този път изненада всички и се представи в друго амплоа – като поп изпълнител. Гост изпълнител на празника бе Илия Луков, който поднесе на зрителите китка от най-популярните си песни. Ентусиазираната публика изви триредови хора, а най-запалените танцьори се включиха и празничното надиграване с ръченица. Победителите в него получиха награди от инж. Добромир Добрев, от мета на селото Марин Тодоранов и от самия Илия луков. Празничният ден по традиция завърши с пищна заря над селото.
Празникът в Поликраище бе организиран със съдействието на Община Горна Оряховица, местната ППК „Росица“, Марияна Роева – Тодоранова, ЗП „Джано“ – Миглена Ганчева, „Планета – 98“.


Ключови думи
Поликраище празник
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати