Събота, 20 Апр 2024
            
Горна Оряховица Икономика

Много фотоволтаици, доста къщи и малко бизнес сгради се строят в Горнооряховско

  20.01.2024 10:05
Много фотоволтаици, доста къщи и малко бизнес сгради се строят в Горнооряховско

2023 година е била годината на еднофамилните къщи в Горнооряховска община. Почти 1/3 от всички въведени в експлоатация обекти през годината са жилищни сгради. Друга голяма част са гаражите, а на пръстите на едната ръка се броят обекти на бизнеса и то малки.

Това е според общинския регистър на въведените в експлоатация, в който за 2023 г. има 51 обекта. Почти толкова – 54, са били и през предходната 2022 г. Най-много сред приключените строителства са тези на еднофамилни къщи – 15, плюс няколко гаражи и преустройства. 5-6 от къщите са в Горна Оряховица, като включваме и Бабенец, по две са в Долна Оряховица, Писарево и Правда. Най-желаното село за нова къща е Първомайци с три завършени обекта през годината.

За промишлено строителство през 2023 г. е трудно да се говори, но все пак има няколко въведени в експлоатация обекти от икономическата инфраструктура. Като цех за бетонови изделия в Поликраище, мандра в Горски долен Тръмбеш, автосервиз и автомивка в Горна Оряховица, складове, магазини и др. Да не пропуснем и нещо важно – малък обект за дестилиране в Долна Оряховица.

И ако завършените обекти през годината не са много, инвестиционните намерения, измерени чрез разрешенията за строеж, издадени през 2023 г. са доста и са с над 20% повече от тези през 2022 г. През предходната година са били 110, а през последната – 135.

На първо място обаче са отново фотоволтаиците. 42 разрешения за строеж има за соларни централи, като повечето са малки – покривни или наземни за собствени нужди и само един голям проект се подготвя в Писарево. Оживлението в жилищното строителство ще продължи и през 2024 г. Издадени са дузина разрешения за строеж на къщи, но има и два по-големи проекта за многофамилни жилищни сгради.

Бизнес начинанията обаче отново са малко – дърводелски цех, кравеферма, къща за гости, складове, пекарна. Най-обнадеждаващото е едно разрешение, издадено в края на годината за изграждане на периметрова ограда на Летището. Дано пък най-сетне и там започне да се случва нещо.


Ключови думи
фотоволтаици строително разрешение Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета