Петък, 25 Авг 2023
            
Горна Оряховица Общество

Първомайци празнува с нестинари и Цветелина

  26.05.2023 16:11
Първомайци празнува с нестинари и Цветелина

Преди 676 години в хрониките за първи път се споменава за селище на мястото на днешно Първомайци. И тази годишнина ще отбележат наследниците на традиционния си празник.

Първомайци по традиция празнува на Спасовден. Когато навремето обединили селата Темниско и Сергювец нямало спор кога да е сборът. Църквите и на двете села  се казват „Възнесение Господне“, така че и двете села празнували по едно и също време. А новото Първомайци приело, че празникът също ще е на Спасовден.

Тази година църковният празник се падна на 25 май и денят започна с водосвет и раздаване на осветен курбан и в двете църкви. Вечерта в НЧ „Иван Вазов – 1893“ беше представена книгата на академик Иван Радев за живота и делото на местния виден деец на Възраждането Хаджи Викентий – благодетел, дал пари за изграждане на голямо училище, което по-късно носи неговото име.

За удобство първомайчани ще празнуват на 27 май (събота) и както винаги програмата ще е пъстра и богата.Празничният концерт започва от 18,30 часа на площад „Съединение”. Участие ще вземат деца от ДГ „Здравец”, ОУ „Елин Пелин”, състави от НЧ „Иван Вазов 1893”. Специално отбелязваме местните звезди Александър Денев и Кристиян Менев, които също ще зарадват съселяните си. Гостуват Вокална група „Герана” към Центъра за подкрепа и личностно развитие в Горна Оряховица, Вокално студио „Гласове” на Стелияна Христова, фолклорни състави от НЧ „Братя Грънчарови 2002”. Госта-звездата е певицата Цветелина, която се очаква да излезе на сцената около 20,30 часа.

Час и половина по-късно е голямата атракция на вечерта – нестинарски танци на площадката между Кметството и Читалището. Двамата нестинари – баща и дъщеря от София, вече са били гости на празника на Първомайци през 2012 и 2017 г. Изпълнението е вземащо дъха, казват тези, които са го гледали.

След техния танц върху въглени идва и финалът на планирания за близо 5 часа празничен концерт с пищна заря.

Но преди това ще се разбере и късметлията от традиционната томбола. Голямата награда и този път е агне, ама наистина като за голяма награда – 27 килограма, шарено и с рогца. Билети за томболата може да си купите в Пенсионерския клуб или на място в празничната вечер.


Ключови думи
Първомайци празник
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати