Понеделник, 07 Авг 2023
            
Горна Оряховица Общество

Кулинарна история на общината с главен герой сборджийския разсол показаха в Първомайци

  08.05.2023 14:18
Кулинарна история на общината с главен герой сборджийския разсол показаха в Първомайци

Празникът на разсола, който се прави вече за осми път в Първомайци, става все по-шарен и вкусен и събира все повече хора. Шест различни вариации на традиционната сборджийска гозба бяха представени на тазгодишното издание. Краеведът Милко Марков разказа за ястието, което задължително и днес се предлага на сбора в Първомайци. Агнешкото, предварително сварено, а после печено със сос е основата, върху която се правят много вариации. Как се пренася в модерната кухня днес показа Ивайло Гасеров, който е от Първомайци, но вече е работил за кухни, печелили звезди „Мишлен”.

И докато разсолът се печеше във фурните, щандове от всички селища в общината предлагаха всякакви вкусотии, най-вече печива, изкушаващи само с вида си. На сцената пък близо 20 състава се редуваха с изпълненията си, докато се появи главният герой. В отделен кът Сдружение „Родолюбци Първомайци” представяше не само стари гозби, но и традиционни занимания в старите къщи на Темниско и Сергювец.

Точно в 12 часа, всички обособен кухни, готвещи разсол, агнешка чорба и дроб сърма започнаха да раздават приготвеното от сутринта. Нямаше много възможност за сравняване, но общата оценка е отличен, дадена от тези, които успяха да опитат.

Гости на празника и тази година бяха народният представител Димитър Николов, кметът инж. Добромир Добрев, председателят на ОбС Даниел Костадинов, общински съветници, зам. кметове.

Поздравленията са за домакините – кмета Ясен Янков и всички в Първомайци, които се грижат за традициите си. Направиха отново празник, за който ще се разказва.


Ключови думи
Празник на разсола Първомайци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати