Понеделник, 05 Юни 2023
            
Горна Оряховица Други

Булка – беглец за малко да провали сватбата на Тодоровден в Първомайци

  04.03.2023 14:34
Булка – беглец за малко да провали сватбата на Тодоровден в Първомайци

Тодоровден е специален празник за Първомайци не само заради многото именици – над 50 на всякаква възраст, но и заради ритуала „Мъжка сватба”, който събира зрители от цялата околия. Традицията, с която навремето подканяли позакъснелите ергени да се задомят, бе възродена от кмета Ясен Янков още в първия му мандат. Обичаят включва обхождане на всички именици, които посрещат процесията, водена от музика и знамето на Конярското дружество. Тази година рекорден брой участници се включиха в пародията и се наложи освен с каруци да ги превозват и с по-модерни возила с повече конски сили. В крайна сметка всички се събраха на стадиона до училището, където вече ги очакваха многобройните гости на венчавката.

И всичко щеше да се провали заради трудния характер на младоженката Муца Гаазе Балахурова, която в последния момент реши да бяга от жениха си, с който вече имат дете и чакат бебе. Злощастният Конте Рошльов Чехльов остана сам пред олтара за известно време и тъкмо да разпусне веселбата, Муца и дъщеря й Кифла Инфлуенсър Балахурова се появиха, за да се узакони все пак не съвсем новото семейство. Както ме у редът първо мина гражданският ритуал, след това беше и благословията на свещеника Унчо Самоходов. Муца веднага показа кой ще води семейството и при настъпването, и при разчупването на погачата.

За финал младоженците и всички гости бяха поздравени от младия народен певец Александър Денев. Церемонията бе запечатана от многобройни камери и телефони, а десетки деца се снимаха с конете и каруците за спомен от Конския Великден в Първомайци.


Ключови думи
мъжка светба Тодоровден Първомайци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати