Вторник, 16 Май 2023
            
Горна Оряховица Други

На Зарезан в Първомайци

  14.02.2023 19:24
На Зарезан в Първомайци

Лозарството и винарството са традиционни за района на село Първомайци. Във всеки двор има малко лозе или спретнат асмалък. Стопаните се гордеят с различните сортове грозде, които отглеждат: отел, димят, памид, хамбургски мискет, липа – бяла и черна и др. От тези сортове се прави традиционното българско домашно вино. Може да не е с направено от модерните сортове винено грозде, но пък за сметка на това е вино от грозде.

Самодейците при Народно читалище „Иван Вазов-1893”, село Първомайци и кметът на селото Ясен Янков по традиция на днешния ден ритуално зарязаха лозовите насаждения с благословии и пожелания за здраве, за плодородие, да се предава традицията на отглеждане на грозде и направата на хубаво вино. С погача в своя дом ги посрещна самодейката Стилянка Янкова. Кметът Ясен Янков отряза първата лозова пръчка и нарече за здраве и плодородие. Лозичките поля със старо отлежало вино. Празникът бе почетен и от гъдуларя Йордан Иларионов, секретаря на читалището Теодора Миновска, самодейката Росица Михайлова и библиотекаря Детелина Ненова, чиито снимки запечатаха събитието за поколенията!

Самодейците пожелават на младите хора да следват уменията на своите баби и дядовци в отглеждането на грозде и направата на вино. Да предадат тези умения на децата си, да почитат Свети Трифон, покровител на лозарството, на винарството и на градинарството. Така българският род ще оцелее и пребъде! Честит празник!

сн. Детелина Ненова


Ключови думи
Трифон Зарезан Първомайци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати